Faktaboks

Gro Bergslien

Gro Sommerfeldt

Gro Bergslien Sommerfeldt

Født
30. oktober 1940, Oslo
Død
23. februar 1991
Portrettbilde
Gro Bergslien.
Portrettbilde
Av .
Emballasje
Omkring 1965 tegnet Gro Bergslien mønster som ble brukt til innpakningspapir og emballasje til Hadeland Glassverks og Christiania Glasmagasins varer.
Emballasje

Gro Bergslien var en norsk formgiver. Hun er mest kjent som glassdesigner for Hadeland Glassverk. Mindre kjent er hennes karriere som tekstildesigner for PLUS. I tillegg jobbet hun med emballasjedesign og som emaljør.

Utdannelse og praksis

Gro Bergslien studerte i noen år ved tekstillinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole der hun tok diplomeksamen 1960. Omkring 1958 utlyste firmaet Helly Hansen en skolekonkurranse om mønster for trykking av plast i metervare for elevene i Tekstil I, II og III. Gro Bergslien ble innkjøpt med to forslag og ble premiert med 600 kroner. Senere hadde hun et tre måneders studieopphold ved Dannebrog håndveveri og stofftrykkeri. I 1964 utdannet Bergslien seg også ved Statens Lærerskole i forming.

Tekstildesign ved PLUS

Tekstiltrykk
Gro Bergsliens mønster Strip ble utført ved PLUS omkring 1970.
Tekstiltrykk

I 1962 gikk flyttelasset til Fredrikstad og den unge brukskunstnerkolonien PLUS, etablert av Per Tannum. Et kreativt miljø med kunstnere som Tone Vigeland, Hermann Bongard og mange andre inspirerte Bergslien. Der begynte hun jobbe som designer ved PLUS stofftrykkeri under Kari Fronth, som var verkstedets kunstneriske leder.

PLUS var et yrende sted med mange likesinnede. Gro Bergslien hadde frie tøyler, men samtidig var det et hardt press om å produsere nye artikler. Mønsteret Tonje var antagelig primært tenkt til løpere. Det kom i en rekke fargekombinasjoner. Uttrykket er løst og organisk, og kan ligne på kunstneren Henri Matisses papirutklipp. Populære ble Bergsliens motiv til bordbrikker, som Strip. En annen av hennes slagere var Frø. Mønsteret er konstruert over en liggende oval med vertikale striper.

Hadeland Glassverk

I 1964 begynte Gro Bergslien som designer for Christiania Glasmagasin og Hadeland Glassverk. Det var et kreativt miljø preget av store fremganger helt fra tidlig i 1950-årene. Bergslien ble kjent med Benny Motzfeldt, Severin Brørby, Willy Johansson og ikke minst Hadelands dyktige glassarbeidere. I tillegg til å formgi glass, tegnet hun emballasje for Christiania Glasmagasin. For et design ble hun tildelt emballasjeprisen Eurostar.

Albert Steen skrev i artikkelen «Reflekser» at «Hennes første arbeider har noe eterisk, lyrisk over seg. Det tynne glasset i gråblå, gulhvite og blekgrønne toner har mykt flytende former som om de nettopp har forlatt blåsepipen. Store uregelmessige fat med blærer og bobler bringer tanken til den sprø isen på myrpyttene tidlig på høsten. Det lette fargeinnslaget flyter som tåkedis inn i glasset og gir med sine fine skiftninger i nyanser liv og bevegelse. Gro Bergsliens senere arbeider er mer preget av dramatisk og kontrastrik fargebruk.»

Inspirert av oldtidens glasskunst

Kunstglass
Typisk for Gro Bergsliens glass er de myke formene og spetter i mange ulike farger. Utført ved Hadeland Glassverk.
Kunstglass

Karakteristisk for Gro Bergsliens kunstglass i 1970-årene er inspirasjonen fra oldtidens glasskunst, som mer enn 2000 år gammelt romersk glass. Samtidig var hun påvirket av jugendstilens organiske former. Typisk for hennes glass er de fargesterke spettene som står i kontrast mot hverandre. I anledning Brukskunstmønstringen på Maihaugen i 1976 skrev Gerd Hennum at «Gro Bergslien gir oss del i mollstemt skjønnhet smeltet inn i små undre av metallskimrende Tiffany-lignende vaser.»

Utstillingen «Nordisk glass 79»

I 1979 utstilte Bergslien med Benny Motzfeldt på Galleri F 15 under «Nordisk glass 79». Det er tydelig at Bergslien hatt den tidligere kollegaen Motzfeldt som forbilde. Det samme året utstilte Bergslien med Toril Bjorg og Grete Helland-Hansen Nash i Elverum. Hun viste 94 arbeider. Mesteparten var utført i løpet av en to ukers periode, kort tid før åpningen. Inspirasjonen fikk Bergslien fra sennepsgule åkre, stemorsblomster og steiner fra Kreta.

Hallingglass

Kunstglass
Gro Bergsliens vase for Hallingglass er datert 1987.
Kunstglass

Ekstra hyggelig må det ha vært da den norske kongefamilie ga seks asjetter designet av Gro Bergslien som gave til prins Charles og prinsesse Diana i anledning bryllupet 1981. Som kollegaen Severin Brørby brøt også Gro Bergslien med Hadeland Glassverk. I følge kunsthistoriker Fredrik Wildhagen var ikke Hadeland «lenger i stand til å holde fast ved de idealer som hadde gjort det til en spydspiss i norsk formgivningsindustri under gullalderperioden». Bergslien ble i 1986 engasjert av noen mesterblåsere ved Hadeland som etablerte Hallingglass, deriblant Odd-Ingar Karlengen.

Gro Bergslien jobbet også som emaljør for gullsmedfirmaet David-Andersen. Der skal hun ha tatt med kunnskapen rundt glasshåndverket. Anerkjennelse kom i form av utmerkelsen The best enamel, Artist Enamellers' 8th Exhibition, i London i 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Amdam, Rolv Petter m.fl. (1989). Vel blåst! Christiania Glasmagasin og norsk glassindustri 1739-1989, Gyldendal
  • Yvenes, Marianne, Steen Ory Bendtzen, Nasjonalmuseet for kunst og Fredikstad Museum. (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Faktaboks

Gro Bergslien

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg