Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin

Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin, også kjent som Potjomkin, var en russisk offiser og politiker. Han deltok i 1762 i palassrevolusjonen som brakte Katarina 2 på tronen, og fortrengte i 1776 Grigor Orlov som keiserinnens førsteelsker. Potemkin var en av drivkreftene bak den russiske ekspansjon mot Svartehavet og tyrkerne. Han grunnla – etter å ha erobret Krim i 1783 – Sevastopol og Kherson, og samlet seg eventyrlige rikdommer.

For sine fortjenester ble han utnevnt til fyrste av Tauris, oldtidens navn på Krim. I årene 1787–91 var han øverstkommanderende for de militære styrkene i Russland. Han ble utnevnt til guvernør for de nyerobrede landområdene sør i Det russiske imperiet, som fikk navnet Novorossija (Ny-Russland) og styrte i praksis  området som en enehersker til sin død.

Korrupsjon som fulgte med Potemkins styre, førte til legenden om at han for å føre keiserinnen bak lyset under en inspeksjonsreise, skal ha bygd tallrike landsbykulisser langs elvene. Derav uttrykket «Potemkins kulisser».

En panserkrysser oppkalt etter Potemkin var i juni 1905 skueplass for et mytteri som fikk betydning for de senere revolusjonære begivenhetene samme år. Opprøret er skildret av Sergej Eisenstein i filmen Panserkrysseren Potemkin (1925).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.