Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin

Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin, også kjent som Potjomkin, var en russisk offiser og politiker. Han deltok i 1762 i palassrevolusjonen som brakte Katarina 2 på tronen, og fortrengte i 1776 Grigor Orlov som keiserinnens førsteelsker. Potemkin var en av drivkreftene bak den russiske ekspansjon mot Svartehavet og tyrkerne. Han grunnla – etter å ha erobret Krim i 1783 – Sevastopol og Kherson, og samlet seg eventyrlige rikdommer.

For sine fortjenester ble han utnevnt til fyrste av Tauris, oldtidens navn på Krim. I årene 1787–91 var han øverstkommanderende for de militære styrkene i Russland. Han ble utnevnt til guvernør for de nyerobrede landområdene sør i Det russiske imperiet, som fikk navnet Novorossija (Ny-Russland) og styrte i praksis  området som en enehersker til sin død.

Korrupsjon som fulgte med Potemkins styre, førte til legenden om at han for å føre keiserinnen bak lyset under en inspeksjonsreise, skal ha bygd tallrike landsbykulisser langs elvene. Derav uttrykket «Potemkins kulisser».

En panserkrysser oppkalt etter Potemkin var i juni 1905 skueplass for et mytteri som fikk betydning for de senere revolusjonære begivenhetene samme år. Opprøret er skildret av Sergej Eisenstein i filmen Panserkrysseren Potemkin (1925).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.