Faktaboks

Grigori Perelman
Født
13. juni 1966, Leningrad (nå St. Petersburg).
Grigori Perelman
Grigori Perelman
Av /Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach 𝒲.
Lisens: Gnu FDL

Grigori Perelman er en russisk matematiker som har gjort banebrytende bidrag til Riemannsk geometri og geometrisk topologi.

Han studerte siden 1982 ved Leningrad statlige universitet særlig påvirket av Viktor Zalgaller og Aleksandr Danilovic Aleksandrov. Han hadde problemer i karrieren på grunn av sin jødiske opprinnelse. Med støtte fra Aleksandrov oppholdt Perelman seg flere måner ved Institut des hautes études scientifiques (IHES) i Frankrike hvor han jobbet med Mikhail Gromov om matematiske objekter med navn Aleksandrov rom.

Poincarés formodning

Perelman er mest kjent for beviset av Poincarés formodning (gjennom beviset av Thurstons geometriseringsformodning). I tre artikler i 2002 og 2003 framkom det en mengde resultater som etterhvert førte til beviset av Poincares formodning. Resultatene bygget på en metode utviklet av Richard Hamilton i 1982.

I flere av Perelmans resultater var riktignok ikke bevisene inkludert, så det tok flere år før de beste matematikere innenfor feltet kunne verifisere at Perelman hadde et fullstendig bevis. I 2006 konkluderte endelig tre forskjellige grupper at Perelman hadde alle de nødvendige delene i et komplett bevis.

Priser

Basert på Perelmans bidrag ble det bestemt at Perelman skulle tilbys Fields-medaljen i 2006, men Perelman takket nei til å motta prisen. Hans begrunnelse var at prisen ikke hadde betydning for ham; anerkjennelse for at hans bevis var korrekt var mer enn nok.

I 2010 ble det også bestemt å tildele Perelman en Millennium prize. Denne prisen inkluderte en pengepremie på en million dollar, men også denne takket han nei til.

Gromov sa dette om årsakene:

«Perelman har moralske prinsipper, som han holder fast ved. Og det overrasker folk. De sier ofte, at han oppfører seg merkelig, fordi han handler ærlig, på en nonkonformistisk måte, hvilket er upopulært i dette samfunn- selv om det burde være normen.»

Etter gjennombruddet

Fram til 2005 jobbet Perelman på Steklov instituttet i St. Petersburg, Russland. I 2005 sluttet han og ble tilsynelatende uten arbeid. I følge Perelman selv har han også sluttet med matematikk, men fordi han siden har levd et tilbaketrukket liv, har dette vært vanskelig å verifisere.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg