Greyhound Lines.

Greyhound Lines. En av selskapets busser. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Greyhound Lines., amerikansk busselskap med et nett av langdistanseruter som dekker hele USA og deler av Canada og Mexico.

Faktaboks

Uttale
grˈeihaund lainz
Etymologi

etter hunderasen greyhound

Historikk

Greyhound Lines har sine røtter i bussvirksomheten den svenske innvandreren Carl Eric Wickman (1887–1954) startet i 1914 mellom Hibbing og Alice i Minnesota. Senere slo Wickman sine busslinjer sammen med linjene til Ralph Bogan i Minnesota og Orville Swan Caesar i Wisconsin, fra 1926 under navnet Motor Transit Corporation med hovedkvarter i Duluth. I 1929 fikk selskapet navnet Greyhound Corporation med hunden som logo og Wickman som sjef (til 1946) og flyttet hovedkvarteret til Chicago. I 1958 overtok Greyhound en kanadisk bussprodusent og begynte å produsere sine egne busser.

I 1960-årene gikk Greyhound-konsernet inn i en lang rekke andre bransjer, blant annet matvarer og såpe. Hovedkvarteret ble 1971 flyttet til Phoenix, Arizona. Bussvirksomheten ble i 1987 utskilt som Greyhound Lines med hovedkvarter i Dallas og ble i 1997/98 overtatt av det kanadiske transportselskapet Laidlaw. Det opprinnelige konsernet heter fra 1991 Dial Corporation, men har ikke lenger noen forbindelse med busselskapet.

Navnet

Greyhound (etter hunderasen greyhound) var opprinnelig et oppnavn på en type langdistansebusser som fra 1921 ble produsert for et selskap i Michigan. Navnet henspilte både på den slanke formen og den grå fargen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg