Gresslifoss kraftverk

Gæslifuglen, eller Græsli-spenna, som ble funnet i 1878 i det området Gresslifoss kraftverk senere ble bygd.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Gresslifoss kraftverk er et vannkraftverk i Neavassdraget i Tydal kommune, Trøndelag.

Kraftverkets inntaksmagasin er Gresslidammen. Fallhøyden er maksimalt 34 meter, men vannstanden varierer mye, blant annet avhengig av kjøringen av kraftverkene oppstrøms (ovenfor). Kraftverket er derfor å betrakte som et elvekraftverk.

Det er installert en vertikal kaplanturbin med en slukeevne på 80 m³/s. Installert effekt er 21 MW, årlig middelproduksjon 111 GWh.

Gresslifoss kraftverk stod ferdig i 1966, men ble omfattende fornyet i 2002. Det ble bygget av Trondheim Elektrisitetsverk i 1966, men eies fra 2002 av Statkraft.

Myntfunn

Et stort myntfunn ble gjort i området der kraftstasjonen ble bygget. Under potetopptaking fant man en skatt bestående av 2253 mynter, pluss diverse sølvbiter (betalingssølv) og en fuglespenne i forgylt sølv, senere kalt Grælifuglen eller Græsli-spenna. Denne er å betrakte som et fint kunsthåndverk. Myntene stammer fra rundt året 1090. En tror at skatten har sammenheng med at én av middelalderens viktigste pilegrimsleder fra øst og sør til Nidaros gikk gjennom funnstedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg