Gregório de Matos Guerra

Faktaboks

Gregório de Matos Guerra
Uttale
mˈatoʃ gˈɛrra
Født
23. desember 1633, Salvador, Brasil
Død
26. november 1696, Recife, Brasil

Artikkelstart

Gregório de Matos Guerra var en brasiliansk dikter som tilhørte barokken. Han studerte jus i Coimbra, der han fikk god kjennskap til iberiske stornavn som Camões, Góngora og Quevedo. Alle disse kom til å få stor innflytelse på både kjærlighetslyrikken og den religiøse diktningen hans.

Guerra levde et turbulent bohemliv. Han vekslet mellom opphold i Portugal og Brasil, i tillegg til at han tilbrakte en lang periode i eksil i Angola. Dette gjør det umulig å få full oversikt over arbeidene hans.

Han skrev mange satiriske dikt, der han først og fremst utleverer hjembyen Bahia og innbyggerne der. Dette skaffet han mange fiender, og han fikk tilnavnet «Helvetesmunn». Samtidig representerer dette det mest originale i diktningen hans. Både språklig og tematisk gjengir Matos her det kulturelle mangfoldet i kolonien. Ved å kombinere brasiliansk folkelighet med de klassiske europeiske formkravene fremstår han ikke bare som en stor portugisiskspråklig 1600-tallslyriker, men blir av mange ansett for å være den første virkelig brasilianske forfatteren.

Interessen for forfatterskapet til Matos er økende. Ana Mirandas roman om ham, Boca do Inferno fra 1989 (Helvetesmunn, 1990), er et skjønnlitterært uttrykk for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg