Gregório de Matos Guerra

Faktaboks

Gregório de Matos Guerra
Uttale
mˈatoʃ gˈɛrra
Født
1633
Død
1696

Gregório de Matos Guerra, brasiliansk barokkdikter. Under sine justudier i Coimbra fikk han inngående kjennskap til iberiske stornavn som Camões, Góngora og Quevedo, som alle kom til å få stor innflytelse på hans kjærlighetslyrikk og hans religiøse diktning. Hans turbulente bohemliv, der han vekslet mellom opphold i Portugal og Brasil og dessuten tilbrakte en lang periode i eksil i Angola, gjør en fullstendig oversikt over arbeidene hans umulig.

Hans store produksjon av satiriske dikt, der fremfor alt hjembyen Bahia og dens innbyggere utleveres, gav ham tilnavnet «Helvetesmunn» og skaffet ham mange fiender, men representerer samtidig det mest originale i hans diktning. Tematisk, men fremfor alt språklig, gjengir Matos her det kulturelle mangfoldet i kolonien. Ved å kombinere brasiliansk folkelighet med de klassiske europeiske formkravene fremstår han ikke bare som en stor portugisiskspråklig 1600-tallslyriker, men sees av mange som den første virkelig brasilianske forfatter.

Interessen for Matos' forfatterskap er økende. Et skjønnlitterært uttrykk for dette er Ana Mirandas roman om ham, Boca do Inferno, fra 1989 (oversatt til norsk 1990, Helvetesmunn).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg