Great Zimbabwe

Great Zimbabwe. En del av ruinanlegget med den store murinnhegningen. Det antas at dette var en del av det kongelige boligkvarteret, der kongens mor og koner holdt til. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Great Zimbabwe, arkeologisk område i nærheten av Masvingo i det sørøstlige Zimbabwe. Det er særlig de tørrmurte kongelige boligkvarterene (The Royal Enclosures) som er spesielle. Murene stammer i hovedsak fra 1300- og 1400-tallet og er opp til 11 m høye og 6 m tykke, noe som står i sterk kontrast til restene av de enklere bygningene som er funnet utenfor murene.

Fra ca. 300–1000 e.Kr. utviklet dette stedet seg fra et enkelt landbruksområde til den første virkelige byen i det sørlige Afrika. Den var hovedstad for kongeriket Shona, som fra midten av 1400-tallet ble delt i statsdannelsene Butua og Mutapa. Byen hadde da et flateinnhold på over 200 hektar og hadde over 10 000 innbyggere. Byen ble bebodd uregelmessig frem til 1800-tallet. Etter at Zimbabwe ble en selvstendig stat i 1980, er Great Zimbabwe blitt et nasjonalt symbol. Den er oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg