Great Yarmouth

Artikkelstart

Great Yarmouth er en by og en bykommune i Storbritannia, England, i grevskapet Norfolk, ved Nordsjøen, 30 kilometer øst for Norwich. Byen har 60 300 innbyggere (2011), mens bykommunen har 97 277 innbyggere. Great Yarmouth ligger på en sandbanke i Breydon Water som er dannet av elvene Bure, Waveney og Yare.

Faktaboks

Uttale
greit jˈa:məþ

Næringsliv

Byen er tradisjonelt kjent for skipsverft og sitt silde- og makrellfiske med tilhørende silderøkerier, men i dag er den en viktig forsyningsbase for oljeindustrien i den britiske delen av Nordsjøen. Den er også servicehavn for oljerigger. Andre næringer av betydning er elektronikk, ingeniørarbeid og -prosjektering, møbelproduksjon og bryggerivirksomhet. Great Yaremouth har vært et stort badested siden 1760, og har en kjent strandpromenade; Marine Parade.

Historie

Sanbanken som byen ligger på lå i forhistorisk tid under vann, og de romerske slottene som i dag finnes flere kilometer inne på land, lå opprinnelig ved kysten, for eksempel slottene Caister-on-Sea og Burgh Castle. I 1208 ga kong Johan Great Yaremouth byrettigheter, og på slutten av 1200-tallet ble det reist en bymur. Den gamle havnebyen vokste rundt meget trange gater innenfor murene, her ligger St. Nicholas-kirken fra 1100-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg