Faktaboks

De store sjøer

engelsk Great Lakes, fransk Grands Lacs

Great Lakes

De store sjøer strekker seg over store deler av Nord-Amerika.

Great Lakes
De østlige av De store sjøer sett fra verdensrommet: Eriesjøen til venstre, Ontariosjøen badet i sollys nærmest og Huronsjøen med Georgian Bay til høyre.
NASA/JSC.
Lisens: CC BY NC 2.0

De store sjøer er en rekke innsjøer i Nord-Amerika, i grenseområdet mellom USA og Canada. Innsjøene strekker seg nesten halvveis over det nordamerikanske kontinentet, og utgjør det største ferskvannssystemet i verden.

De store sjøer omfatter fra vest til øst Øvresjøen (Lake Superior), Michigansjøen, Huronsjøen, Eriesjøen og Ontariosjøen, og har avløp til Atlanterhavet gjennom Saint Lawrence-elva. Samlet areal er 246 400 kvadratkilometer, nedbørfeltet er cirka 764 000 kvadratkilometer. Sjøene har en tydelig innvirkning på klimaet, både vår og høst forsinkes.

Geologi

Eriesjøen
Eriesjøen er en av De store sjøer. Det flate, fruktbare landet rundt Eriesjøen er tidligere sjøbunn.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

De store sjøene ble gravd ut ved iserosjon under siste istid. I slutten av istiden var avløpet gjennom Saint Lawrence sperret av isen, og sjøene ble demt opp til vannet rant over mot sør, til Mississippi og Ohio, og gjennom Mohawk til Hudsonelva, delvis også over innsjøen Nipissing til Ottawa-elven. Strandlinjer og elveløp fra denne tid er påvist mange steder. Det flate, fruktbare landet rundt Eriesjøen er tidligere sjøbunn.

Samferdsel

Sjøene er knyttet sammen med både naturlige og kunstige kanaler, og de danner en viktig trafikkåre med adgang til Atlanterhavet gjennom Saint Lawrence Seaway (ferdig 1959). Avstanden fra Duluth, øverst ved Øvresjøen, til åpent hav er 3766 kilometer. Welland Ship Canal mellom Eriesjøen og Ontariosjøen gjør det mulig for skipsfarten å passere Niagara-fallene. Et annet kanalsystem, Soo Canals, knytter sammen Øvresjøen og Huronsjøen. Sjøene er videre knyttet til Mississippi ved Illinois Waterway, og til Hudsonelva gjennom New York State Barge Canal.

Økonomisk betydning

Ontariosjøen
Ontariosjøen er en av De store sjøer. Foto tatt nær Toronto.
Ipperwash Beach, Huronsjøen.
.
Lisens: CC BY 2.0

Dette nettet av sjøer og sammenbindende vannveier har stor økonomisk betydning, og skipsfarten er enorm i de isfrie måneder mai–desember. Jernmalm fra Mesabi Range i Minnesota og kobber fra Upper Peninsula i Michigan har blitt fraktet til stålindustrien i Illinois og det nordlige Indiana, Ohio og Pennsylvania, selv om forekomstene nå er nesten uttømt. Jernmalmproduksjonen nådde toppen i 1953 med 100 millioner nettotonn. Bilindustrien ved Detroit har vært en viktig avtaker av stål.

Sjøene nyttes også til transport av hvete fra det nordlige USA og vestlige Canada, både til utenlandske eksportmarkeder og til det østlige USA og Canada. Det blir ellers skipet kull, olje og ulike industriprodukter. Lange, smale bulk-skip, lakers, er spesielt konstruert for å gå gjennom kanalsystemene. Sluseanleggene i Welland-kanalen mellom Eriesjøen og Ontariosjøen (1959), forbi Niagarafallene, kan ta båter på 250 meters lengde. De viktigste havnebyene ved De store sjøer er Duluth, Chicago, Milwaukee, Detroit, Cleveland og Buffalo i USA, og Thunder Bay, Toronto og Kingston i Canada.

Det kommersielle fisket var en viktig næringsvei frem til andre verdenskrig, da fiskebestanden sank som følge av invasjon av parasittfisken havniøye. I 1965 var dette brakt under kontroll, og fisket tok seg opp igjen. Senere har imidlertid økosystemet blitt kraftig rammet av forurensning. Turistnæringen, som er godt utbygd i området, er også rammet av den kraftige forurensningen. Særlig fra siste del av 1980-årene og fremover er det imidlertid gjort et betydelig opprenskningsarbeid, og fra midten av 1990-årene ble det registrert gradvise forbedringer, og fiskebestanden har tatt seg kraftig opp igjen.

Historikk

De store sjøer ble først utforsket av franskmenn på 1600-tallet, og Frankrike gjorde i 1671 krav på hele området omkring sjøene og Saint Lawrence. Området kom i 1763 under britisk kontroll som følge av kolonikrigene mellom Frankrike og Storbritannia. Dampskipstrafikken, og byggingen av Eriekanalen (1825), gav sjøene en stor betydning for forbindelsen mellom USAs østlige og nordvestlige stater.

De store sjøer

Innsjø Areal km² Maks dybde m Høyde moh.
Øvresjøen 82 100 406 183
Huronsjøen 59 600 229 177
Michigansjøen 57 800 282 177
Eriesjøen 25 700 64 176
Ontariosjøen 18 960 244 75

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg