Gran Telescopio Canarias

Gran Telescopio Canarias (GTC) på Roque de los Muchachos (2 267 moh), La Palma på Kanariøyene
Av .
GCTs hovedspeil som består av 36 hexagonale (femkantete) speilende flater.
Av .
Gran Telescopio Canarias
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gran Telescopio Canarias (GTC) er et astronomisk teleskop som befinner seg på fjelltoppen Roque de los MuchachosLa PalmaKanariøyene. Teleskopet har en speildiameter 10,4 meter, og er i dag verdens største optiske astronomiske teleskop.

Faktaboks

Også kjent som
GTC, GranTeCan

Roque de los Muchachos Observatory, som ligger omkring 2400 moh., byr på eksepsjonelt gode atmosfæriske forhold for astronomiske observasjoner i den optiske delen av spekteret (synlig lys).

Teleskopets hovedspeil består av 36 heksagonale, bevegelige optiske flater som sammen fungerer som en enhetlig bildedannende speilflate. Teleskopets optiske system omfatter bruk av adaptiv optikk som sikrer høy bildekvalitet.

Det tok sju år å bygge teleskopet som formelt ble tatt i bruk 13. juli 2007. Det ble bygget gjennom et samarbeid mellom Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) og universiteter i Mexico og i Florida.

Roque de los Muchachos Observatory, omfatter en rekke astronomiske teleskoper som i tillegg til GTC blant annet inkluderer William Herschel Telescope (WHT), Isaac Newton Telescope (INT), Liverpool Telescope, Nordisk Optiske Teleskop (NOT), Swedish Solar Telescope (SST) og Dutch Open Telescope (DOT). Samtlige teleskoper er en del av European Northern Observatory som er et samarbeide med Teide Observatory på Tenerife og European Southern Observatory (ESO).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg