Grameen Bank

Artikkelstart

Grameen Bank er en mikrofinansinstitusjon i Bangladesh. Bankens forløper ble etablert i 1970-årene og var en av de første til å tilby mikrofinansiering i stor skala. Banken er kjent for å ha lyktes godt med å kombinere fattigdomsbekjempelse og forretningsmessig bankvirksomhet, noe som har inspirert lignende virksomhet i mange andre land. Banken ble tildelt Nobels fredspris i 2006 sammen med sin grunnlegger Muhammad Yunus.

Faktaboks

Også kjent som
«landsbybanken»

Banken gir smålån til fattige mennesker som ikke har den økonomiske sikkerheten som trengs for å ta opp lån i vanlige banker. I 2020 hadde banken nesten ti millioner låntakere. Disse har status som medlemmer og medeiere (i tillegg eier staten rundt en fjerdedel). 97 prosent av medlemmene er kvinner.

Grameen Bank låner ut penger til prosjekter hvor låntakerne i utgangspunktet har erfaringer og kunnskap. Låntakerne organiseres i grupper, som står solidarisk ansvarlig for lånet. Gruppen organiserer seg selv, organiserer selv tilbakebetalingen, og det legges stor vekt på at gruppene fasiliterer læring gjennom aktiv deltakelse i hverandres forretningsutvikling.

Norge ga 400 millioner kroner i støtte til Grameen Bank over en tiårsperiode siden oppstarten, men etter 1995 har banken stått finansielt på egne ben. Bankvirksomheten har gitt overskudd de aller fleste år siden oppstarten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg