Grafton Eliot Smith

Faktaboks

Grafton Eliot Smith
Uttale
smiþ
Født
15. august 1871, Grafton, New South Wales, Australia
Død
1. januar 1937, Broadstairs, Kent, England

Artikkelstart

Grafton Eliot Smith var en australsk-britisk anatom, egyptolog og antropolog. Som anatom var han spesielt interessert i hjernen og dens foldinger, både hos dyr og mennesker. Som egyptolog var han den første som studerte mumier ved hjelp av røntgenstråler. Som antropolog var han særlig interessert i hvordan mennesker og senere menneskelig kultur og sivilisasjon hadde spredd over jorda.

Sammen med W. H. R. Rivers og William James Perry tilhørte Grafton Eliot Smith den diffusjonistiske skolen i tidlig britisk antropologi. Fordi Smith mente at nesten alt av menneskelige kulturtrekk og sivilisasjon hadde sin opprinnelse i det gamle Egypt og hadde spredd til alle kontinentene derfra, har teoriene hans av noen blitt benevnt som hyperdiffusjonisme. Denne egyptiske spredningsteorien er i dag helt og holdent forlatt. Siden spredningen av et kulturtrekk fra et samfunn til et annet i seg selv vanskelig kan forklare noe (eller man kan forstå hvorfor det har skjedd), regner de fleste moderne antropologer diffusjonistiske forklaringsmodeller i sin alminnelighet som avleggs.

Grafton Elliot Smith har skrevet mange bøker. Hans diffusjonsteorier framsettes først og fremst i bøkene: The Ancient Egyptians and the Origin of Civilization (1911) og The Diffusion of Culture (1933).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg