Klatring
Slovenske Janja Garnbret i aksjon under EM i buldring i München i august 2022.
Klatring
Av /DPA/AP/NTB.

Gradering i klatring er et anslag over hvor vanskelig en klatrerute er. Graderingen er basert på konsensus over tid. Når en klatrer går en ny rute eller et bulder, er det vanlig å foreslå hvor vanskelig denne ruten eller bulderet er å klatre. Graden som er foreslått, kan senere justeres etter at andre har klatret den samme ruten eller bulderet.

Bakgrunn

De fleste land har en egen graderingsskala som tar hensyn til kultur og tradisjoner som er spesielle for hvert enkelt lands klatring. I den norske graderingsskalaen er det helheten av klatringen som tas hensyn til – altså både hvor vanskelig cruxet er og hvor stor grad av utholdenhet som kreves for å fullføre klatringen. Graderingen av klatreruter er gjort i en åpen skala. Graderingsskalaen har blitt utvidet ettersom utstyr og treningsmetoder har blitt forbedret. Det som på 1980-tallet ble ansett for å være i verdenseliten av bestigninger, blir nå klatret av mange tusen hvert år.

Ulike skalaer

Det er egne graderingsskalaer for de forskjellige stilene innen klatring – én for klatring på led, én for buldring, én for teknisk klatring og én for is.

  • Ved klatring på led brukes det norsk gradering opp til og med grad 9+. Etter denne graden er det vanlig å gå over til fransk gradering.
  • Buldring graderes etter fransk skala (Fontainelblau-skalaen).
  • Is og teknisk klatring graderes likt over hele verden med en felles graderingsskala.
  • Klatring i fjellet har gjerne to grader, én for vanskelighetsgraden og én for hvor seriøst eller farlig det er å klatre der.

Tall og bokstaver

Notasjonen for buldring og klatring på led er lik i den franske skalaen med ett tall og én bokstav skilt med et + (7a, 7a+). Det er derfor vanlig å bruke små bokstaver for klatring på led (7a) og store bokstaver for buldring (7A). På tross av denne likheten er det stor forskjell på de fysiske kravene for å kunne klatre 8c på led og 8C i buldring.

Graderingsskalaen av klatring på led går i 2022 fra grad 3 til 9c. Dersom man bruker samme logikk for oversettelse av de franske gradene fra 9+ og oppover, vil 9c tilsvare 10+. Det er per 2021 kun to ruter i verden med foreslått grad 9c. Det er Silence i Flatanger, førstebesteget av Adam Ondra, og DNA i Verdon i Frankrike, førstebesteget av Sebastian Bouin. Ingen av disse er repetert, og graden er derfor regnet som usikker.

Gradering av buldring går fra 2 til 9A. Det er per 2022 flere buldere med foreslått grad 9A, men ingen er repetert.

Teknisk klatring graderes fra A1 til A6, der A1 er å dra i noe av sikringsutstyret og A6 er så dårlig sikret at man neppe vil overleve et fall.

Isklatring graderes fra W1 til W8 der W1 er en islagt bakke eller bakke med skare der man vanligvis ikke vil behøve klatreutstyr og W7 er så tungt å klatre og med så tynn is at det er nærmest umulig å sikre. W8 er usikkert om kan klatres og er foreløpig ikke bekreftet som grad på noen isklatrerute.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg