Grace Bumbry

Faktaboks

Grace Bumbry

Grace-Melzia Bumbry

Uttale
bˈʌmbri
Født
4. januar 1937, St. Louis, Missouri, USA
Grace Bumbry
Grace Bumbry som Carmen under Festspillene i Salzburg.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Grace Bumbry er en amerikansk sanger, med en omfattende, langvarig karriere både som mezzosopran og sopran.

Grace Bumbry ble i sin barndom inspirert til å synge under en konsert med Marian Anderson. 16 år gammel vant hun en sangkonkurranse i en radiokonkurranse. Premien var å opptre i et populært radioshow, der hun fremførte arien «O don fatale» fra Don Carlo av Verdi.

Under musikkstudiene kom hun i kontakt med Lotte Lehmann, som ble hennes lærer både som sanger og skuespiller. 23 år gammel debuterte hun som den første fargede sanger ved Paris-operaen i rollen Amneris i Aïda (Verdi). Suksessen der førte henne videre til Bayreuth året etter, der hun ble kjent som «den svarte Venus» da hun debuterte i Tannhäuser (Wagner), også der som den første fargede sanger.

Hun gjorde stor karriere i alle de store mezzorollene ved europeiske og amerikanske scener, før hun skiftet fag og fortsatte som dramatisk sopran i roller som Lady Macbeth (Verdi), Tosca, Aïda m.fl. Ved Royal Opera House i London opptrådte hun i løpet av en og samme produksjon av Norma (Bellini) i både sopranrollen Norma og mezzosopranrollen Adalgisa. Hun har uttalt at det falt henne naturlig å ikke la seg begrense til ett fag, noe som var vanlig på 1800-tallet. Hun har også holdt karrieren gående lengre enn det som er vanlig; i 2013, 76 år gammel, sang hun Grevinnen i Spardame (Tsjajkovskij) ved Wiener Staatsoper til strålende kritikker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg