Bufo viridis

Bufo viridis, Grønnflekket padde. Foto fra: Lesbos, Hellas

Bufo viridis

Bufo viridis, Grønnflekket padde. Foto fra: Rødbyhavn, Danmark

Grønnflekket padde er en amfibieart i familien ekte padder, Bufonidae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bufotes viridis
Beskrevet av
(Laurenti, 1768)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Den blir 5-8,5 centimeter lang, hunnene er størst. Oversiden er lysegrå, med noen store grønne flekker som er skarpt avgrenset av en svart kant. Buken er lysegrå, gjerne med mørkere flekker. Den kan raskt skifte farge til nesten svart i kaldt vær. Hannen har under strupen en indre kvekkepose som kan blåses kraftig opp.

Utbredelse

utbredelse av grønnflekket padde
Utbredelse av grønnflekket padde (Bufotes viridis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av grønnflekket padde

Sentral-Europa, Øst-Europa, Nord-Afrika, Midtøsten og sentrale deler av Asia. Nordgrensen går gjennom Sør-Sverige og det sørøstlige Estland. Den finnes ikke på Jylland, men derimot på Sjælland, Fyn og flere av de danske øyene. Den danske bestanden ble i 1995 anslått til cirka 20 000 individer. I Sør-Sverige fantes den tidligere flere steder, blant annet i Skåne, Blekinge, Öland og Gotland. Den har gjennomgått en katastrofal tilbakegang i Sverige, og den totale bestanden angis i 1996 til cirka 500 individer.

Forplantning

Hannene synger fra vannkanten. Sangen består av høye, klangfulle toner som gjentas så raskt at de flyter sammen til en lang, vibrerende fløytetrille som varer i cirka 5 sekunder. Størst sangaktivitet er det fra solnedgang til et stykke ut på natten. Den yngler i mange forskjellige typer vannlegemer som har rik solinnstråling og lite vegetasjon langs bredden. Grønnflekket padde kan også yngle i brakkvann med inntil 8 promille salt. Mange av ynglelokalitetene er ekstreme i en eller annen form, så andre konkurrerende paddearter er fraværende.

Arten kan på land bevege seg flere kilometer unna yngledammen, og den har god stedsans. Den påtreffes ofte ved bebyggelse, som gårdsplasser, drivhus, vegkanter, og lignende. Arten overvintrer i hull i bakken, for eksempel museganger.

Hver hunn legger 2000-18 000 egg i året og er således den av de nordiske amfibiene som legger flest egg. Eggene legges i 2-5 meter lange snorer som vikles rundt undervannsvegetasjon. I hver streng ligger eggene i fire lengderekker. Larvene er lysere enn andre nordiske paddelarver.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

grønnflekket padde
Bufotes viridis
GBIF-ID
9529916

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg