Grønnflekket padde

Bufo viridis, Grønnflekket padde. Foto fra: Lesbos, Hellas

Bufo viridis, Grønnflekket padde. Foto fra: Rødbyhavn, Danmark

Artikkelstart

Grønnflekket padde, amfibieart i familien ekte padder, Bufonidae. 5-8,5 cm, hunnene er størst. Oversiden lysegrå med noen store grønne flekker som er skarpt avgrenset av en svart kant. Buken lysegrå, gjerne med mørkere flekker. Kan raskt skifte farge til nesten svart i kaldt vær. Hannen har under strupen en indre kvekkepose som kan blåses kraftig opp.

Utbredelse: Sentral og Øst Europa, Nord Afrika, Midtøsten og sentrale deler av Asia. Nordgrensen går gjennom Sør Sverige og Sørøst Estland. Finnes ikke på Jylland, men derimot på Sjælland, Fyn og flere av de danske øyene. Den danske bestand ble i 1995 anslått til ca. 20 000 individer. I Sør Sverige fantes den tidligere flere steder, bl.a. Skåne, Blekinge, Øland og Gotland. Den har gjennomgått en katastrofal tilbakegang i Sverige, og den totale bestanden angis i 1996 til ca. 500 individer.

Forplantning: Hannene synger fra vannkanten. Sangen består av høye, klangfulle toner som gjentas så raskt at de flyter sammen til en lang, vibrerende fløytetrille, som varer i ca. 5 sekunder. Størst sangaktivitet fra solnedgang til et stykke ut på natten. Yngler i mange forskjellige typer vannlegemer som har rik solinnstråling og lite vegetasjon langs bredden. Kan også yngle i brakkvann med inntil 8 promille salt. Mange av ynglelokalitetene er ekstreme i en eller annen form, så andre konkurrerende paddearter er fraværende.

Arten kan på land bevege seg flere kilometer unna yngledammen, og den har god stedsans. Påtreffes ofte ved bebyggelse, som gårdsplasser, drivhus, vegkanter, o.l. Overvintrer i hull i bakken, f.eks museganger.

Hver hunn legger 2000-18 000 egg i året og er således den av de nordiske amfibier som legger flest egg. Eggene legges i 2-5 m lange snorer som vikles rundt undervannsvegetasjon. I hver streng ligger eggene i fire lengderekker. Larvene er lysere enn andre nordiske paddelarver.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg