Grønliåsen

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Grønliåsen er en skogås i Oslo. Den strekker seg sørover fra Hauketo mellom Øvre Prinsdal og Bjørndal i bydel Søndre Nordstrand. Åsryggen løper sørover til Tårnåsen skole øst for Kolbotn i Nordre Follo kommune i Viken.

Grønliåsens høyeste punkt er 228 moh. i Oslos del av åsen og 215 moh. i Nordre Follos del. Åsryggen med skogen på begge sider utgjør snaut 2,3 km2 og ble 1992 inkludert i Oslomarka som en del av Sørmarka. Dette innebærer at Grønliåsen er underlagt Markaloven, særloven for skogs- og utmarksområder i Oslo og atten andre kommune, som ble vedtatt i 2009.

På det høyeste punktet av åsen i Nordre Follo ble det i 2019 reist et utsiktstårn på sytten meter der det frem til først på 1960-tallet hadde stått et branntårn. Langs hele åsryggen finnes rester av en oldtidsvei og flere gravrøyser fra bronsealder–jernalder. Langs vestsiden av åsen går den Fredrikshaldske Kongevei, Oslos første offentlige innfartsåre fra sør, anlagt fra 1630-årene og avløst av Mosseveien (Ljabrochausséen) i 1860-årene. Det meste av den gamle kongeveien langs vestsiden av åsen er bevart.

Kart

Grønliåsen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg