Grønland (topografisk kart)

Grønland.

Av /NTB Scanpix ※.

Grønland ligger i Arktis og har polarklima overalt. Lave trær finnes kun i enkelte lune, sørvendte daler. Over 80 prosent av arealet er permanent dekket av is, Innlandsisen, som er opptil 3 kilometer tykk.

Innlandsisen beveger seg langsomt mot kysten, og flere steder når isen frem til kysten. Ved Ilulissat på vestkysten kalver isen med store isfjell som langsomt flyter ut i Davisstredet, 70 millioner tonn is om dagen. Ilulissat Isfjord ble 2004 ført opp på UNESCOs verdensarvliste «Kulturminner og naturområder». Isen ble dannet for 250 000 år siden men kan i dag være i ferd med å smelte på grunn av global oppvarming. Imidlertid gir kalde sommere med mye nedbør en økning av ismassene, slik som sesongen 2017-2018.

Resten av Grønland, et areal på størrelse med Norge, er uten snø- eller isdekke i en kortere eller lengre tid av sommeren. I sørlige Grønland er sommeren lang nok til å gi grobunn for en frodig gressvekst. Det er bakgrunnen for at de første nordboere kalte det nye landet for Grønland.

Langs kystene ligger flere fjellkjeder som sperrer for isbevegelsene; høyest er Gunnbjørns Fjeld, en nunatak på 3693 meter over havet i sørøstlige Grønland.

Berggrunnen har vært geologisk stabil i mange år; størstedelen er et grunnfjellsskjold som blant annet rommer meget gamle geologiske formasjoner. Ved Godthåbsfjorden har man funnet verdens eldste kjente bergarter, 3800 millioner år gamle jernmalmer. Siden begynnelsen av 70-tallet har man foretatt en rekke undersøkelser av havbunnsområdene som viser et potensial for olje- og gassforekomster, blant annet Statoil har vært partner i en letelisens i Baffinbukta.

Store deler av kystene er kun farbare i en kort periode på sensommeren, og lengst mot nord er det alltid fast is. Fra Ishavet i nord føres storisen med havstrømmene mot sør. På Grønlands østside føres isfjellene tett ved kysten, sør for Grønlands sørligste punkt Kap Farvel og videre mot nord, stadig tett ved kysten. Det betyr at byene i det sørlige Vestgrønland har vanskelige seilingsforhold om våren. Strømmene i Davisstredet fører derimot isen nordfra over mot Canadas kyst, og derfor er vestkysten helt opp til Diskobukta noenlunde isfri året rundt. Området kalles Åbentvandsområdet, eller i Grønland bare Kysten, og her bor nesten hele befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Öcher, Tyge W.: Det grønne Grønland, ny udg., 2000, ISBN 87-7245-845-3
  • Génsbøl, Benny m.fl.: Naturguide til Grønland, 2. udg., 1999, ISBN 87-12-03464-9
  • Muus, Bent J. m.fl.: Grønlands fauna : fisk, fugle, pattedyr, 2. udg., 1990, ISBN 87-01-53160-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg