Grønfjorden

Grønfjorden er den vestligste fjordarmen på sørsiden av IsfjordenSpitsbergenSvalbard. Den ble tidligere kalt Green Harbour.

På østsiden av Grønfjorden er det platåfjell med sedimenter fra krittiden og kullførende tertiær sandstein, på vestsiden også sterkt foldede eldre sedimenter.

Grønfjorden har vært benyttet som havn helt fra den tidligste hvalfangstperioden. Det eldste navnet, Greenhaven, ble gitt av den engelske hvalfangstskipperen Jonas Poole i 1610.

Innenfor en odde, Finneset, på østsiden av fjorden, er det gode havneforhold. Her anla Norge i 1911 den første faste telegrafstasjon og meteorologiske stasjon på Svalbard. Den var i drift til 1930, da den ble flyttet til Longyearbyen.

I 1941 ble de høye jernmastene sprengt av de allierte under andre verdenskrig. Fra 1900 annekterte nordmenn og amerikanere kullførende områder på østsiden av fjorden. En del av disse områdene ble overtatt av nederlenderne, som i 1920–1926 bygde gruvebyen Barentsburg. I 1932 ble foretagendet solgt til det sovjetiske statsselskapet Arktikugol, og Barentsburg var siden hovedsetet for sovjetisk og senere russisk virksomhet på Svalbard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg