Grømstad-posten

Grømstadposten var en avis i utgitt i Grimstad. Avisen ble først utgitt som Andvake fra 1884, som Grømstad-posten fra 1887 og Grimstad-posten fra 1927.

Historie

Grømstad-Posten ble talerør for den nasjonale oppvåkning som fant sted sist på 1800-tallet og varte ved til ut i neste århundre. Målsak, avholdssak og tro på liberale strømninger tuftet på nasjonal grunn ble holdt i hevd, selv om det ikke ble lønnsom avisdrift av det. Da krigen kom i 1940, sto bladet fast på sin nasjonale holdning til tross for trusler og arrestasjoner. Avisens kamp mot nazismen begynte i 1930-årene og fortsatte da okkupasjonen var et faktum. Det kom til å koste eierfamilien dyrt. Redaktør Olav Dyvik ble skutt på Trandum. Hans fire brødre ble sendt til Tyskland, der en av dem døde i konsentrasjonsleir. Avisen ble stengt.

På den bakgrunn er det med vemod man leser den 79 år gamle Knut Dyviks avskjedsartikkel i Grømstad-Posten 30. mars 1951. Han hadde påtatt seg å få avisen i gang igjen etter krigen. «Vi har ennå ikke kommet over det tapet okkupasjonen voldte oss. Vi må derfor til videre stanse utgivelsen.» Avisen kom aldri igjen. Dyvik siste ord til leserne er de samme som hans sønn Olav skrev da tyskerne stengte avisen: «Gud bevare Norge.»

Byens eldste avis, Grimstad Adressetidende, var Høyre-organ, men fikk i 1884 konkurranse fra Andvake, et liberalt blad, som skiftet navn til Grømstad-Posten i 1887. Knut Dyvik kom fra Vestlandet og hadde med seg sine nasjonale holdninger. Han var lærer og overtok som redaktør av Grømstad- Posten etter å ha kjøpt seg inn i bladet i 1907. Han engasjerte seg sterkt i byens politiske, kulturelle og sosiale liv og var med på å stifte Grimstad Bys Vel i 1922. Norskdommen hadde nådd Grimstad-distriktet hvor Grundtvigs tanker var blitt sådd av høyskolemannen Viggo Ullmann.

Man kan undre seg over at det Grømstad-posten sto for kunne finne grobunn i konservative Grimstad, der de fleste var sjøfolk med blikket ut mot verden og raskeste vei til fortjeneste. Bøndene var partseiere i rederier og lot ofte jordbruket komme i annen rekke. Men Grømstad-Posten klarte seg i Dyvik-familiens eie. Konkurransen med Adressetidende var hard, og ordbruken fra begge sider kunne til tider minne om Trangviksposten.

Opplag

År Opplag
1932 1500

Fakta

  • Andvake: Første nr. 1.11.1884, Siste nr. 29.6.1887.
  • Skiftet navn til Grømstad-Posten 2.7.1887 (Grimstad-Posten fra nr. 152, 1927).
  • Stanset 20.11.1940.
  • Kom ut etter krigen 25.9.1945–30.3.1951

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg