Goya (skip)

Goya ved Akers mek. Verksted i Oslo i 1940.
[1] [Public domain].

Artikkelstart

Goya var et norsk motorskip bygget i 1940 og beslaglagt av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Det ble senket av en sovjetisk ubåt mot slutten av krigen, mens det transporterte tyske tropper og flyktninger. Av anslagsvis rundt 7000 personer om bord, overlevde rundt 180. Senkningen av Goya er en av de største skipskatastrofer noensinne.

Historie

Goya var et lasteskip og ble sjøsatt 4. april 1940 ved Akers mek. Verksted i Oslo for levering til A/S J. Ludwig Mowinckels Rederi i Bergen. I 1941 ble det beslaglagt av tyskerne mens utrustningsarbeidet fortsatte med betydelig tidssabotasje fra verftsarbeiderne.

I mars 1943 ble Goya levert til HAPAG i Hamburg og senere benyttet dels som målfartøy for ubåtøvelser og som transportfartøy.

Våren 1945 deltok Goya i Operasjon Hannibal som ble igangsatt i januar 1945 for å evakuere tysk militært personell og sivile fra Øst-Preussen, Kurland og Polske korridor som følge av Den røde armés fremgang på Østfronten.

Natt til 17. april 1945 var Goya på vei fra Gotenhafen (Gdynia) til Kiel med anslagsvis mer enn tyske 7000 soldater og flyktninger om bord. Det ble eskortert av to minesveipere, men den lille konvoien måtte gjøre en stans ved midnattstid for reparasjon av den ene minesveiperen. Det ble da skutt to torpedoer fra en sovjetisk ubåt som hadde fulgt konvoien, og Goya brakk i to og sank i løpet av noen få minutter. Det eksakte antall omkomne og overlevende er omstridt. Trolig omkom oppunder 7000 mennesker, mens rundt 180 overlevde.

Vrakets posisjon var lenge kjent for polske myndigheter, men ikke for omverdenen. I 2003 ble vraket lokalisert av et internasjonalt dykkerteam. Like etterpå erklærte polske myndigheter vrakstedet som en krigsgrav. Vraket ligger på 76 meters dyp og regnes for å være i bemerkelsesverdig god stand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Yngve Jarslett

Uten å forminske tragedien, Goya var ikke et flyktningeskip, men et tysk marineskip. Og å bruke begrepet udåd i denne sammenheng er neppe objektivt.

skrev Tor Wisting

Hvordan definere et marineskip i denne sammenhengen. Er det et skip for troppetransport eller evt et lasteskip for krigmateriell?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg