Gott mit uns
Beltespenne til tysk Wehrmachts-uniform, andre verdenskrig.
Gott mit uns
Av .
Gott mit uns
Tysk propagandapostkort med portrett av keiser Wilhelm II. Berlin 1914.

Uttrykket Gott mit uns (Gud med oss) har en lang historie som krigssignalrop, valgspråk og motto for konger, keisere og i militære sammenhenger.

Faktaboks

Uttale
gɔt mit ˈʊns

Gott mit uns uttrykker ideen om å være et utvalgt folk, at Gud står på ens side i stridigheter, og at den som fremmer dette valgspråket, fører en rettferdig kamp.

Historie

Formuleringen finnes i første Kongebok, kapittel 8 vers 57: «Måtte Herren vår Gud være med oss slik han var med våre fedre!» På tysk lyder setningen: «Gott mit uns, wie er mit unsern Vätern war», eller også: «Der Herr, unser Gott, sei mit uns, wie er mit unseren Vätern war.»

På latin heter det Nobiscum deus og ble brukt som krigssignalord i det sene Romerriket og Bysants.

Fra 1701 ble Gott mit uns mottoet til det prøyssiske kongehuset og den tyske keiseren i 1871. Det ble brukt i ulike militære sammenhenger, i innskrift på mynter, ordner og fortjenestemedaljer som for eksempel den prøyssiske kongelige krone-orden (Königlicher Kronen-Orden).

Fra 1847 var mottoet gravert inn på beltespennen til de prøyssiske soldatene sammen med kongekrone og laurbær. Soldatene i den tyske hæren (Wehrmacht) under Adolf Hitler og i andre verdenskrig bar mottoet sammen med ei ørn og hakekorset på sine beltespenner.

Etter andre verdenskrig har uttrykket først og fremst dukket opp som motto i høyreekstreme sammenhenger. Sturm 18, en nynazistisk gruppering som ble forbudt i Hessen i 2015, hadde Gott mit uns som logo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • John Haldon, Warfare, State And Society In The Byzantine World 565-1204. Routlegde, London and New York 2014

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg