Gotha (bombeflyserie)

Gotha G.IV
SDASM Archives.

Artikkelstart

Gotha G var en serie av tyske tomotors propelldrevne biplan bombefly. De viktigste variantene var G.IV og G.V, som ble brukt i bombetokter over England mot slutten av første verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
gˈotha

Historie

Flyene ble levert av Gothaer Waggonfabrik, og Gotha G.II, som var fabrikkens første egenutviklede fly i G-serien, fløy første gang i mars 1916, fulgt senere samme år av Gotha G.III. Gotha G.IV var den første som ble produsert i større antall, og ble tatt i bruk fra mars 1917. Gotha G.V ble tatt i bruk fra august 1917.

Gotha G.IV og G.V bombefly fløy i alt 27 tokt over England, det første 25. mai 1917. Målet var London, men på grunn av overskyet vær bombet flyene Folkestone istedet. Det første toktet gjennomført mot London var 13. juni 1917, og var også det som førte til størst tap av og skader på sivile. Bombeflyene fløy i alt åtte dagtokt, men skiftet til nattokt etter at England styrket luftforsvaret. Ytterligere 19 tokt ble fløyet fra natt til 4. september 1917 og frem til natt til 20. mai 1918.

Spesifikasjoner

Gotha G.IV og G.V kunne medføre en bombelast på 500 kilogram, men under toktene mot England var bombelasten begrenset til seks 50-kilograms bomber. Flyene var utstyrt med to sekssylindrede Mercedes-motorer, hver med en ytelse på 260 hestekrefter.

  • Vingespenn: 23,70 meter
  • Lengde: 12,22 meter (G.IV); 11,86 meter (G.V)
  • Toppfart: 140 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg