Faktaboks

Gori

georgisk გორი

Etymologi

Av det georgiske ordet for høyde eller haug gora

Uttale
gˈåri
Gori
Fra middelalderfortet i Gori har man utsikt over hele byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Gori er den femte største byen i Georgia. Den har 44 400 innbyggere (2023) og ligger rundt ni mil vest for hovedstaden Tbilisi der elvene Mtkvari (russisk Kura) og Store Liakhvi flyter sammen. Byen er kjent som fødebyen til sovjetlederen Josef Stalin.

Byen ligger på en høyslette rundt 600 meter over havet og er sentrum i regionen Indre Kartli, georgisk Sjida Kartli (შიდა კართლი), i den østlige delen av landet. Bare 30 kilometer nord for byen ligger forstedene til byen Tskhinvali og de facto grensen til den russisk-kontrollerte utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

Det fins et universitet og et dramateater i byen.

Befolkning

Gori
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Under georgiske Kong Davit IV på begynnelsen av 1100-tallet ble Gori bosatt av armenere. Så sent som i 1873 utgjorde armenere fortsatt flertallet i byen, men tyve år senere hadde andelen armenere sunket til 40 prosent. Georgierne var nå blitt i flertall i byen. Under folketellingen i 2014 oppga 95,6 prosent at de var georgiere, 1,7 prosent armenere og 1,2 prosent ossetere.

I 1881 skal det ha vært 14 kirker i byen. 7 av dem var armenske, fem var georgisk-ortodokse, en var russisk-ortodoks og en katolsk. Per 2020 er 97,7 prosent georgisk-ortodokse, mens bare 0,07 prosent eller 35 personer tilhører den armensk-apostoliske kirken.

Samferdsel

Gate i Gori
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Historisk har Gori hatt stor betydning på grunn av den sentrale plasseringen ved hovedveien mellom den østlige og vestlige delen av Georgia. I dag går motorveien E60 rett nord for byen. Med bil tar det en time østover til Tbilisi og to timer vestover til Kutaisi, som er Georgias tredje største by. Nordover er det bare 33 kilometer å kjøre til Tskhinvali, hovedstaden i Sør-Ossetia, og 90 kilometer til Roki-tunnelen, som forbinder Sør- og Nord-Kaukasus. Før var dette en populær vei fra Georgia til Russland i nord, men veien er nå stengt for trafikk rett sør for Tskhivali.

Alle tog som forbinder Tbilisi med de større byene i Vest-Georgia passerer Gori. I gamle dager var det og en jernbaneforbindelse til Tskhinvali i nord.

Den nærmeste storflyplassen er Tbilisi lufthavn, 105 kilometer unna.

Historie

Festningen i Gori
.

Arkeologiske utgravinger tyder på at det har bodd folk i Gori siden tidlig bronselalder, og at det har vært et festningsverk på høyden over byen alt for 2500 år siden. Historiske kilder forteller om byen og dens nye armenske befolkning da kong Davit IV, ofte kalt Davit byggeren, styrte Georgia på 1100-tallet. I år 1299 ble byen inntatt av ossetere som kontrollerte byen i vel tjue år.

Etter at det georgiske kongedømmet kollapset på 1400-tallet, skiftet stadig kontrollen over byen mellom persere, tyrkere og georgiere. Det russiske keiserdømmet inntok Gori helt på begynnelsen av 1800-tallet.

Gori ble ødelagt av et jordskjelv i 1920, men ble gjenoppbygget i sovjettiden. I 1991 ble Gori en del av det uavhengige Georgia. Byen ble okkupert av russiske styrker i 12 dager under den russisk-georgiske krigen i august 2008. En større militærleir hadde et halvt år tidligere blitt anlagt i byen.

Stalin og Stalin-museet

Statuen av Josef Stalin foran rådhuset i Gori ble demontert i 2010
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Sovjetlederen Josef Stalin ble født som Josef Dzjugasjvili i Gori 18. desember 1878, selv om fødselsdatoen av en eller annen grunn senere ble korrigert til 21. desember 1879. Huset der han ble født og vokste opp, er i dag en del av det omstridte Stalin-museet i byen som ble opprettet like etter Stalins død. Museet ble stengt i 1989, men har siden gjenåpnet.

Museet har fått sterk kritikk internasjonalt for ukritisk å glorifisere Stalins liv og kraftig nedtone de overgrep som millioner av mennesker ble utsatt for under hans styre. Også georgiske politikere har ytret ønske om å omgjøre museet, men dette har ikke fått støtte blant lokale myndigheter.

En stor statue av Stalin utenfor rådhuset i byen var en av dem som ikke ble tatt ned under avstaliniseringskampanjen i Sovjetunionen under Nikita Khrusjtsjovs styre. Tross mye kritikk fikk den stå helt fram til 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg