Goose Bay lufthavn, Happy Valley

Goose Bay lufthavn er en sivil og militær flyplass, lokalisert i Happy Valley, ca. 10 kilometer fra Goose Bay. Lufthavnen betjener området Goose Bay og Happy Valley i Labrador, Newfoundland, Canada.

Historikk

Lufthavnen ble etablert for å dekke behovet ved transatlantiske flygninger under andre verdenskrig. Arbeidet ble påbegynt i september 1941 og tre rullebaner, hver på 2130 meter, var ferdig bare 79 dager senere.

I løpet av krigsårene mellomlandet over 24 000 kanadiske og allierte fly på lufthavnen, noe som gjorde den til verdens mest trafikkerte lufthavn på den tiden. Lufthavnen brukes fortsatt til militære operasjoner, blant annet ble den brukt som mellomlandingssted for transportflyginger i forbindelse med krigen i den Persiske Gulf.

I 1983 var lufthavnen igjen i mediabildet, da et NASA fraktefartøy (en modifisert Boeing 747), med romferge på ryggen, mellomlandet der for påfylling av brennstoff.

I løpet av årene siden lufthavnen ble bygget, har anlegget vært brukt av flere nasjoner og er også utbygget og endret i vesentlig grad siden krigens dager.

Lufthavnen er også godt kjent for norske piloter. Norske flyselskap har tidvis benyttet lufthavnen som mellomlandingssted for flyvninger fra og til flyfabrikken DeHavilland i Toronto.

Lufthavnen har to hovedrullebaner som begge kan brukes av samtlige fly som i dag er i bruk internasjonalt av både militære og sivile operatører. Den sivile del av lufthavnen drives av selskapet Goose Bay Airport Corporation, som også understøtter operasjoner i regi av luftstyrker fra Canada, Tyskland, Storbritannia og Italia. NATO bruker også lufthavnen som base for taktisk flytrening. Den militære hovedoperatør av lufthavnen er det canadiske luftforsvar.

Lufthavnsselskapet er også operatør av sjøflyhavna i Goose Otter Creek, som ligger ca. 10 kilometer rett nord for den landbaserte lufthavnen. Sjøflyhavna brukes i stor grad i forbindelse med mineralsøk i denne delen av Canada, samt av turist- og fritidsoperatører.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg