Goodenough

Artikkelstart

Goodenough er en fjellrik øy i Papua Ny-Guinea. Den er en av D'Entrecasteaux-øyene i Milne Bay-provinsen, og er 777 km2.

Faktaboks

Uttale
gˈudənʌf
Også kjent som
tidl. Morata

Innbyggerne taler fire beslektede austronesiske språk. Den første vestlige kontakten fant sted i 1873, ved kaptein John Moresby som oppkalte øya etter commodore James Graham Goodenough. En kristen misjonsstasjon ble etablert i 1900. Hovednæring er hagebruk, med blant annet yams, taro og brødfrukt. Den eneste eksportvaren av betydning er kopra, men på grunn av stadig synkende priser er «oversjøisk» arbeidsmigrasjon vanlig. Slektskap regnes på farssiden, og rettigheter til jord er definert ved slektskap. Polygyni er tillatt, men ikke ekteskap med medlemmer av mors eller fars ættelinje.

Landsbyene har sjelden flere enn 500 innbyggere. Kjernefamilier bor i atskilte hus omkring en eller flere plasser der menn samles til politiske diskusjoner. Politisk-økonomiske relasjoner utvikles gjennom opptrappende gaveutvekslinger («å slåss med mat») og storstilte seremonielle fester. Etter snart 100 års misjonsvirksomhet står tradisjonelle trosforestillinger (magi og trolldom) fremdeles sentralt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg