Faktaboks

Gonçalo M. Tavares

Gonçalo Manuel Tavares

Født
2. august 1970, Luanda, Angola

Gonçalo M. Tavares er en portugisisk forfatter. Blant de portugisiske forfatterne som debuterte etter 2000, er Tavares den mest markante skikkelsen både i Portugal og utenlands. Han er utdannet som idrettslærer og har en doktorgrad i filosofi. Han er professor ved et universitet i Lisboa.

Tavares har blant annet utgitt poesi, noveller, romaner og essayer. Mest kjent er han som romanforfatter og fikk sitt gjennombrudd med romanen Jerusalém (2004) som ble tildelt José Saramago-prisen i 2005.

Forfatterskapet

Forfatterskapet til Tavares preges av en blanding mellom filosofi og litteratur, fiksjon og essay. Fortelleren er alltid i tredje person og prøver å være objektiv, distansert og logisk. Til tross for at Tavares ofte bruker fragmenter, og at det er vanskelig å tidfeste og stedfeste handlingene, greier han å bevare en viss enhet som ikke stemmer med noen tolkninger hvor det hevdes at forfatterskapet hans er postmoderne.

Temaene i bøkene er spesielt koblet til kropp, sykdom, smerte, ondskap, makt og motsetninger mellom natur og kultur. Det ser ut som nesten alt er mørkt, tungt belastet og pessimistisk.

Romaner

Romanene Jerusalém og Aprender a rezar na era da técnica (2007) viser dette tydelig.

I Jerusalém finner man kun karakterer og handlinger som er absurde. På den ene siden handler boka om Mylia Busbeck og Ernst Spengler, som er schizofrene og blir kjærester mens de er innlagt på det psykiatriske sykehuset Georg Rosenborg. Mylia blir gravid, men hun er allerede gift med en kjent psykiater, Theodor Busbeck, som skiller seg fra henne. Til tross for dette velger hun å ta vare på det skrøpelige barnet som hun føder. På den andre siden dukker Hinnerk Obst opp som en voldelig og ustabil mann. Han har vært i krigen og forsørges av en prostituert som heter Hanna. En natt treffer alle disse karakterene hverandre på forskjellige måter, og det blir bare vold, drap, ondskap, smerte og håpløshet.

I Aprender a rezar na era da técnica er også alt preget av umuligheten til å forbedre mennesket og samfunnet i en kontekst der sosialdarwinisme anses som regel. Uansett om det henvises til de som er på toppen, på midten eller på bunnen av samfunnet, finnes det lite håp om sannhet, samarbeid og solidaritet. Lenz Buchmann, en kjent kirurg som etter hvert blir politisk leder og rammes av kreft; Julia Liegnitz, en ubetydelige sekretær; og Gustav Liegnitz, som er døv og stum fra fødselen av, vil alle kun ha makt, eiendommer og penger uten å bry seg om andre mennesker.

Andre bøker

Tavares' poesi, essay og dramaturgi har ikke så mye betydning for renommeet hans, men annerledes blir det når man henviser til en rekke bøker som forfatteren selv kaller O bairro (Bydelen). Det er vanskelig å begrense sjangeren til disse bøkene, men man kan hevde at de forener kunsten å skrive med kunsten å tegne i syntetiske fiksjoner som omhandler kjente forfattere, kunstnere og andre historiske skikkelser. Blant annet finnes O senhor Valéry (Herren Valéry), O senhor Bréton (Herren Bréton) og O senhor Calvino (Herren Calvin).

Priser og oversettelser

Tavares har blitt tildelt noen av de viktigste portugisiske prisene, som for eksempel Prémio José Saramago og Prémio Portugal Telecom de Literatura em Língua Portuguesa (2007). Han fikk også den prestisjefylte Prix du Meilleur Livre Étranger i Frankrike (2010) for romanen Aprender a rezar na era da técnica.

Tavares' bøker er oversatt til mange språk som for eksempel engelsk, fransk, italiensk, tysk og spansk. I Skandinavia finnes svenske oversettelser av blant annet Jerusalém (Ernst&Myla, 2009) og serien O bairro (Stadsdelen, 2012).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg