Golgo 13

Den første av tretten bøker med et utvalg av «Golgo 13»-serier på engelsk, utgitt i 2006.

Artikkelstart

Golgo 13 er en japansk tegneserie om en leiemorder, skapt av Takao Saito (født 1936) for bladet Big Comic i 1968. Den er Japans eldste pågående manga, og den tredje mest solgte gjennom tidene, bare overgått av One Piece og Dragon Ball. De nesten 200 samlebøkene har til sammen solgt rundt 280 millioner kopier, og tegneserien er også blitt til én spillefilm, to animerte langtfilmer, én animert tv-serie og seks forskjellige dataspill.

Faktaboks

Også kjent som

originaltittel Gorugo Satīn

Tegneserien handler om den profesjonelle leiemorderen Golgo 13, hvis egentlige identitet er ukjent. I likhet med hovedpersonen i Lone Wolf and Cub snakker han bare når han må og viser ytterst sjelden følelser, men utfører de fleste av sine oppdrag med en uhyggelig effektivitet. Golgo er som en moderne samurai, og serien spilte i likhet med Lone Wolf en viktig rolle i populariseringen av såkalt «seinen»-manga i 1970-årene, det vil si tegneserier rettet i hovedsak mot eldre gutter og unge voksne.

Golgo 13 er blitt sammenlignet med James Bond og Dirty Harry, samt spionromanene til John le Carré og Frederick Forsyth, og enkelte av historiene har vært så kontroversielle at de aldri er blitt trykt opp igjen. Figuren er en Japans mest ikoniske actionhelter, men tegneserien er bare blitt sporadisk oversatt til engelsk siden 1989, med 13 bøker utgitt av Viz Comics 2006–08 som det viktigste bidraget.

Takao Saito har tegnet og skrevet Golgo 13 siden starten, og i 2013 fortalte at han vet hvordan serien skal avsluttes, helt ned til siste scenes layout.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg