Golfech (kjernekraftverk)

Golfech kjernekraftverk med to kjøletårn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Golfech er et fransk kjernekraftverk i regionen Occitanie. Kraftverket har to trykkvannsreaktorer (PWR) med en samlet ytelse på 2620 megawatt (MWₑ).

Arbeidet med å bygge kraftverket startet i 1982. Kjernereaktorene har en elektrisk ytelse på 1310 MW og en termisk virkningsgrad på 34,8 prosent. De ble satt i kommersiell drift i henholdsvis i 1991 og 1994. Kraftverket ligger i departement Tarn-et-Garonne ved elven Garonne, der nødvendig kjølevann blir hentet til reaktorene. Nærmeste by er Agen, som ligger cirka 30 kilometer nedstrøms.

Det franske energiselskapet EdF er eier og ansvarlig for driften av kraftverket. Med cirka 1000 ansatte er kraftverket en av de viktigste arbeidsgiverne i departementet. Gjennom kraftverkets levetid har årlig produksjon i gjennomsnitt vært 17,5 terawattimer (TWh), som tilsvarer en kapasitetsfaktor for reaktorene på 76,3 prosent.

Selskapets bruk av vann fra elven til å kjøle reaktorene er regulert med en lov som skal beskytte plante- og dyreliv. Det innebærer at uttaket av vann må reduseres når temperaturen i elven er høy eller når vannføringen er lav. For å redusere behovet for vann er det bygd to kjøletårn med en lukket kjølekrets, som sørger for at varmen fra reaktorene overføres til luften i stedet for å føre varmen ut i elven. Likevel har gjeldende restriksjoner på bruk av vann ført til tidvise nedstengninger eller redusert drift av reaktorene under hetebølger om sommeren.

Kjernereaktorer

Reaktor MWₑ Anl.start I drift
1. (PWR) 1310 1982 1991
2. 1310 1984 1994
SUM 2620

Hendelser

Kraftverket har vært utsatt for noen mindre hendelser som ble klassifisert til 1 (av 7) på INES-skalaen for gradering av kjernekraftulykker. Blant annet ble det i 1998 registrert radioaktivitet i reaktorbygningen som førte til at ti arbeidere ble lettere eksponert for ioniserende stråling. I desember 2019 ble reaktor 2 stengt etter at en damplekkasje ble oppdaget i maskinrommet i den ikke-nukleære delen av anlegget. Denne hendelsen ble klassifisert til 2 på INES-skalaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg