Goetheanum

Goetheanum i Dornach i Sveits ble bygd etter Rudolf Steiners tegninger i 1925–1928 og er i dag verdenssenteret til den antroposofiske bevegelsen

Av /NTB Scanpix ※ Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Goetheanum
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Goetheanum er det antroposofiske senter i Dornach ved Basel i Sveits. Senteret består av et stort bygg i betong, som inneholder blant annet møterom, kontorer, bibliotek, bokhandel og en stor teatersal der det regelmessig fremføres skuespill, eurytmi og konserter.

Opprinnelig var Goetheanum en stor trebygning med to kupler, påbegynt i 1913 med Rudolf Steiner som arkitekt. Dette bygget brant ned nyttårsaften 1922/1923. Før sin død i 1925 hadde Steiner laget en modell til det nye bygget i betong som ble oppført 1925–1928. Goetheanum er senter for «Det allmenne antroposofiske selskap» og «Den frie høyskole for åndsvitenskap».

Arkitektur

I det arkitektoniske formspråket knyttet Steiner an til samtidige stilarter som jugendstil og ekspresjonisme, men var også inspirert av Johann Wolfgang von Goethes utforskning av det organiske i planter og dyreformer. Derfor kalte han byggestilen for den goetheanistiske. Byggets bærekonstruksjoner og skallstøpingen over det store scenerommet og teatersalen var svært avansert for sin tid.

Goetheanum har vært skoledannende for bygging av hus for antroposofiske institusjoner som skoler, sykehus og så videre. I Sverige er Erik Asmussens Järna-anlegg mest kjent, i Norge er kanskje Vidaråsen landsby og Steinerskolen i Stavanger de mest kjente eksemplene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg