Glorious

Artikkelstart

HMS Glorious var et britisk hangarskip som ble brukt under andre verdenskrig. Det deltok i kampene om Norge og ble senket under evakueringen av britiske styrker 8. juni 1940.

Historie

© IWM FL 22991.

Glorious ble opprinnelig bygget som slagkrysser og ble brukt under første verdenskrig. Skipet ble sjøsatt 20. april 1916, og tatt i bruk i den britiske marinen fra oktober 1917. Det ble bygget om til hangarskip i årene 1924–1930. Skipets første operasjon etter utbruddet av andre verdenskrig var som en del av Force J, etablert for å jakte på det tyske lommeslagskipet Admiral Graf Spee. Denne ble oppløst i desember 1939, og etter en periode i Middelhavet ble Glorious tilsluttet Home Fleet for å delta i forsvaret av Norge.

Glorious sluttet seg til forsvaret av Norge 24. april 1940, og deltok med landsetting av fly, flystøtte og angrep på tyske mål helt frem til evakueringen av de allierte styrkene. 8. juni 1940 ble Glorious oppdaget underveis fra Narvik til Scapa Flow og kom i kamp med de tyske slagkrysserne Scharnhorst og Gneisenau, og Glorious ble sammen med eskorten, jagerne Acasta og Ardent, senket med store tap av britiske mannskap.

Glorious var søsterskip av Courageous, som også ble bygget om til hangarskip i mellomkrigstiden.

Spesifikasjoner

Courageous-klassen var utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 90 670 akselhestekrefter. Klassen hadde kapasietet for 48 fly.

  • Standard deplasement: 22 862 tonn
  • Lengde: 239,75 meter
  • Toppfart: 30 knop

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg