Glorious

Glorious, britisk hangarskip brukt under den annen verdenskrig, deltok i kampene om Norge og ble senket under evakueringen av britiske styrker 8. juni 1940.

Historie

Hangarskipet Glorious.
av . Begrenset gjenbruk

Glorious, opprinnelig bygget som slagkrysser og brukt under den første verdenskrig, ble sjøsatt 20. april 1916, i var i aktiv tjeneste fra oktober 1917. Bygget om til hangarskip 1924–30. Første operasjon etter utbruddet av den annen verdenskrig var som en del av Force J, etablert for å jakte på det tyske lommeslagskipet Admiral Graf Spee. Denne ble oppløst i desember 1939, og etter en periode i Middelhavet ble Glorious tilsluttet Home Fleet for å delta i forsvaret av Norge.

Glorious sluttet seg til forsvaret av Norge 24. april 1940, og deltok med landsetting av fly, flystøtte og angrep på tyske mål helt frem til evakueringen av de allierte styrkene. 8. juni 1940 ble hun oppdaget underveis fra Narvik til Scapa Flow og kom i kamp med de tyske slagkrysserne Scharnhorst og Gneisenau, som senket Glorious og eskorten, jagerne Acasta og Ardent, med store tap av britiske mannskap.

Spesifikasjoner

Glorious var søsterskip av Courageous, som og ble bygget om til hangarskip i mellomkrigstiden. Standard deplasement 22 862 tonn, lengde 239,75 m, toppfart 30 knop.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg