Gloria Naylor var en amerikansk forfatter. Debutromanen The Women of Brewster Place (1983; norsk oversettelse Kvinnene på Brewster Place, 1984) vakte stor oppmerksomhet, kanskje særlig som et litterært feministisk uttrykk, og er en kollektivroman om en boligblokk i en svart bydel der kvinneskikkelsene representerer svært ulike livsholdninger. Linden Hills (1985; norsk oversettelse i 1986) handler om to unge menn som i dagene før jul søker tilfeldige jobber i en svart middelklassebydel anlagt i en skråning med ni ringgater, tilsvarende sirklene i Dantes Inferno, med hjemmet og kjelleren til den rike og mektige Luther Nedeed som det ondes sentrum og opphav.

Hos Naylor har hver ny roman sitt utgangspunkt i den forrige. Linden Hills kan sees fra Brewster Place, og Nedeeds kone er fra øya Willow Springs på grensen mellom Georgia og North Carolina, hovedsted for handlingen i romanen Mama Day (1988; norsk oversettelse i 1989). Mama Day har innsikt både i fortiden og i det overnaturlige, men for å redde livet til sin niese Cocoa trenger hun hjelp fra den foreldreløse bygutten og ingeniøren George

 Bailey's Cafe (1992; norsk oversettelse i 1993) er igjen en slags kollektivroman om menneskene som samles i Baileys kafe, et underlig tilfluktssted som kan finnes overalt der mennesker søker hjelp i sin nød og fortvilelse og der bakdøren fører ut i det åpne verdensrommet. Hit kommer også på mirakuløst vis en ung jødisk pike fra Etiopia for å føde sitt barn, som vi forstår er identisk med George i Mama Day.

I 1998 kom The Men of Brewster Place, der de mannlige birollene fra The Women of Brewster Place har fått hovedrollene i et verk som med Naylor's karakteristiske humor og medfølelse tar opp blant annet mannsrollen i dagens urbane, svarte USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.