Gloria Naylor

Faktaboks

Gloria Naylor
Uttale
nˈeilə
Født
1950
Død
2016

Artikkelstart

Gloria Naylor var en amerikansk forfatter. Debutromanen The Women of Brewster Place (1983; norsk oversettelse Kvinnene på Brewster Place, 1984) vakte stor oppmerksomhet, kanskje særlig som et litterært feministisk uttrykk, og er en kollektivroman om en boligblokk i en svart bydel der kvinneskikkelsene representerer svært ulike livsholdninger. Linden Hills (1985; norsk oversettelse i 1986) handler om to unge menn som i dagene før jul søker tilfeldige jobber i en svart middelklassebydel anlagt i en skråning med ni ringgater, tilsvarende sirklene i Dantes Inferno, med hjemmet og kjelleren til den rike og mektige Luther Nedeed som det ondes sentrum og opphav.

Hos Naylor har hver ny roman sitt utgangspunkt i den forrige. Linden Hills kan sees fra Brewster Place, og Nedeeds kone er fra øya Willow Springs på grensen mellom Georgia og North Carolina, hovedsted for handlingen i romanen Mama Day (1988; norsk oversettelse i 1989). Mama Day har innsikt både i fortiden og i det overnaturlige, men for å redde livet til sin niese Cocoa trenger hun hjelp fra den foreldreløse bygutten og ingeniøren George

Bailey's Cafe (1992; norsk oversettelse i 1993) er igjen en slags kollektivroman om menneskene som samles i Baileys kafe, et underlig tilfluktssted som kan finnes overalt der mennesker søker hjelp i sin nød og fortvilelse og der bakdøren fører ut i det åpne verdensrommet. Hit kommer også på mirakuløst vis en ung jødisk pike fra Etiopia for å føde sitt barn, som vi forstår er identisk med George i Mama Day.

I 1998 kom The Men of Brewster Place, der de mannlige birollene fra The Women of Brewster Place har fått hovedrollene i et verk som med Naylor's karakteristiske humor og medfølelse tar opp blant annet mannsrollen i dagens urbane, svarte USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg