Glommen (norsk avis)

Logo
Av .

Den unge typografen Tollef Ellefsøn (bildet) gjorde det atskillig bedre som aviseier og redaktør i Sarpsborg fra 1895, enn i hjembyen Kongsberg. Avisen Glommen ble den mest framgangsrike Venstre-avisen i Østfold, og den ble drivkraft en i en kjede av Venstre-aviser. Morgenbladet skrev i 1888 at avisen var stiftet utelukkende i den hensikt å kaste sokneprest Karl Julius Arnesen som stortingsmann. På den tid hadde Sarpsborg vært representert på tinget i årevis av fire–fem prester, og Glommen skrev at samme høst skulle tinget behandle både ny lov om maskinister, om styrmannseksamen, om havnevesen og om fredning av laks og sjøørret, og til den slags passet ikke en mann som Arnesen… Men soknepresten ble valgt.

Tollef Ellefsøn
Av .

Glommen var en norsk avis, som ble utgitt i Sarpsborg fra 1888 til 1941.

Oppstart

Både trykkeriet til Sarpsborgs nye avis, Glommen, og den 22-årige typografen som skulle drive det, Tollef Ellefssøn, ankom byen med toget en regnfull høstdag i 1888. Begge kom fra Kongsberg, der Ellefssøn få måneder før ga opp utgivelsen av avisen Kongsbergeren, etter mindre enn et halvt års drift.

Trykkeriet var bare så vidt mer enn Ellefssøn kunne «bære på ryggen i en sekk», som en samtidig spøkefugl uttrykte det: En jernhåndpresse til trykkingen, som tok to sider om gangen, et par skriftkasser, noen tittelskrifter samt streker og diverse småtterier. Derfor tok det heller ikke mange dager før den nye avisen var på gaten; onsdag 19. september 1888 kom første utgave.

Liberalkonservativ opposisjon

Byen var liten, bare rundt 2800 mennesker på den tiden, den var ganske ung (bystatus fra 1839), og avisen Sarpen hadde vært alene siden starten i 1854. De konservative hadde styrt byen og stortingsvalgene med suveren hånd, men nå kom en slags «liberalkonservativ opposisjon» med Glommen. Initiativtakere var to innflyttere, bokhandler Lauritz Bødker som hadde kjøpt trykkeriet og engasjert Ellefssøn, og byfogd Oluf Wilhelm Falck-Ytter som var «anonym» redaktør – også kjent som forfatter av flere guttebøker.

Byvekst og opplagsvekst

I 1892 ble avisen overtatt av et aksjeselskap med Venstre-folk. Omtrent samtidig startet byens eksplosjonsartede utvikling, industrielt og befolkningsmessig. I tiden fram til 1900 ble folketallet mer enn doblet, til rundt 7000 mennesker. Dette ga godt vekstgrunnlag for en avis som fridde til arbeidere og til det sterkt ekspanderende avholdsfolket. De to konkurrentene ble redigert svært forsiktig, og det var få pressefeider. Glommen vokste, investerte klokt i nytt utstyr på starten av 1900-tallet, og ble etter hvert den mest levedyktige Venstre-avisen i Østfold.

Avisen ble det naturlige navet i et hjul av samarbeidende Venstre-aviser i fylket. Felles trykking og felles bruk av sats kom allerede tidlig i 1930-årene. Glommen fikk likevel en liten knekk under den halvt år lange streiken i 1931 da avisen måtte produseres som stensil, men opplaget og økonomien var likevel på sitt høyeste like før andre verdenskrig. Da krigen kom, ble avisen stanset, og siste utgave kom 1. oktober 1941.

Fakta

  • Første nr. 19.9.1888, «anonym» red. Oluf Wilhelm Falck-Ytter.
  • Siste nr. 1.10.1941

Opplagsutvikling

  • Opplag: 3000 (1920)
  • Cirka 4000 (1932).

Artikkelen er hentet fra Norske aviser fra A til Å, utgitt som siste bind av Norsk presses historie (2010). Gjengitt med tillatelse fra Universitetsforlaget og forfatterne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg