Faktaboks

Offisielt navn
STIFTELSEN GLOMDALSMUSEET
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Elverum
Daglig leder
Ola Mørkhagen
Styreleder
Ottar Evensen
Glomdalsmuseet

Glomdalsmuseet. Bygdetun i friluftsmuseet med Stemsrudstua til høyre.

Av /KF-arkiv ※.

Fra friluftssamlingene: Åmottunet med hovedbygning fra Åset (1795). Til venstre sommerstue og loft fra Berger. Helt til høyre stabbur fra Løsset, med årstallet 1683.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Elverumstunet

.
Lisens: fri

Ramloftstue fra Stemsrud i Grue, bygd 1630

.
Lisens: fri

Glomdalsmuseet ligger på Elverum og ble grunnlagt 1911. Det er et av Norges mest betydelige friluftsmuseer med rundt 90 antikvariske bygninger på et 170 dekar stort område og med kulturhistoriske samlinger fra hele Østerdalen og Solør. Kommunene i dette distriktet er eiere.

De fleste bygningene er ordnet i tun fra de forskjellige bygder. Det er ellers lagt vekt på å gi et bredt sosialt bilde og vise de fleste sider ved arbeidslivet og samfunnslivet. Av særlig interesse blant bygningene er den rikt dekorerte Synvisstua fra 1744 og den svære Stemsrudstua fra 1630.

En ildsikker bygning ble oppført allerede i 1939, mens det senere er kommet til en utstillingsbygning som gir plass til en allsidig virksomhet ved siden av verksteder, magasiner, arkiver og administrasjonslokaler. Med sitt friluftsteater og store område fungerer museet som et samlingssted og kultursentrum for et vidstrakt distrikt. Museet har også en seteravdeling, telthus fra de gamle skiløperkompanier, et eldre garveri og samegammer fra Elgå. En egen museumsbygning rommer systematiske samlinger, Helge Væringsaasens bibliotek, antikvitetssamling og et kunstgalleri. I 2006 åpnet en ny paviljong som rommer faste utstillinger om taternes/romanifolkets kultur og historie.

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
6500 Kommuneforvaltningen
Næringskode(r)
91.030 Drift av historiske steder og bygninger og lignende severdigheter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg