Glomales
Skjematisk tegning av A-mykorrhiza.
Glomales
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Klamydosporer
Klamydosporer hos Glomales.
Klamydosporer
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Glomales er en orden i rekken kulemuggsopper (Mucoromycota).Det er beskrevet om lag 200 arter, morfospecies, basert på grovmorfologi av sporene, hvilket trolig er et sterkt underestimat.

Faktaboks

Også kjent som
Endomykorrhizaordenen
Vitenskapelig navn
Glomerales
Beskrevet av
J.B. Morton og Gerald Leonard Benny

Ordenen karakteriseres ved:

  1. Alle danner et unikt mutualistisk forhold med landplanter, et forhold som kalles arbuskulær mykorrhiza (A-mykorrhiza, AM) eller med cyanobakterier (fossile representanter fra ordovicium og den nålevende Geosiphon pyriformis).
  2. Seksuelle stadier er ukjent.
  3. De danner store (40-800 μm) klamydosporer med flerlaget vegg og hundre til tusen kjerner. Hyfene mangler skillevegger.

Soppene i orden Glomales danner arbuskulær mykorrhiza. Dette er den mest utbredte mykorrhizatypen og fins nesten hos alle landplanter, til og med moser. Planter som vokser på sterkt elektrolyttholdig jord, for eksempel på strandkanter eller gjødslet kulturmark, mangler arbuskulær mykorrhiza. Også planter med erikoid mykorrhiza og mange med ektomykorrhiza (men slett ikke alle) mangler arbuskulær mykorrhiza. Mutualismen var allerede utviklet hos de tidligste landplantene, f.eks. mellom urbregnen Aglaophyton major, som til og med manglet karstrenger, og Glomites rhyniensis i under-devon for over 400 millioner år siden. Liknende mykorrhiza er funnet hos de ekte karplantene Rhynia og Asteroxylon fra samme tidsepoke. Denne fossile mykorrhizaen er forbausende lik moderne arbuskulær mykorrhiza, noe som viser at arbuskulær-mykorrhiza-symbioseforholdet trolig ikke har forandret seg vesentlig siden landplantenes opprinnelse. Arbuskulær mykorrhiza var sannsynligvis avgjørende for utviklingen av landplanter! Enda eldre er fossiler fra ordovicium, ca. 460 millioner år siden, hvor mutualismen trolig var med cyanobakterier, lik den nålevende Geosiphon pyriformis.

Arbuskulær mykorrhiza er karakterisert med at hyfene penetrerer rotcellene og danner greinete strukturer arbuskler og blærer vesikler omgitt av vertsplantas plasmamembran. AM er såkalt endomykorrhiza fordi hyfene går inn i rotcellene i motsetning til ektomykorrhiza der hyfene ikke går inn i rotcellene. Hos Scutellospora og Gigaspora mangler vesiklene. På hyfene som går ut fra røttene produseres de store klamydosporene. Utseende og plassering brukes til å karakterisere slektene. Noen eksempler: Glomus, den største av slektene, 70 arter, har sporer som sitter i enden av hyfer. Slektene Scutellospora og Gigaspora har sporer som dannes fra ei egen sporogen celle. Acaulospora og Entrophospora danner en «sporifer sekk» i enden av hyfen. Selve sporen dannes på hyfen som munner ut i sekken, som etter hvert kollapser når sporen modnes. Hos Acaulospora dannes sporen sidestilt, lateralt, på hyfen; hos Entrophospora dannes sporen inni denne hyfen.

Arbusklene suger opp karbonforbindelser fra cellene i røttene. Eksperimenter har vist at planter med AM tar lettere opp tungt oppløselig fosfat enn planter uten. Vannopptaket forbedres også. Mineral- og vannopptak skjer ved at de gamle arbusklene etterhvert fordøyes av rotcellene.

De store klamydosporene spres ikke med vinden, men med smådyr (insekter, smågnagere) eller vannstrøm. For øvrig skjer spredningen lokalt ved at hyfene vokser fra rot til rot. Soppene er lite vertsspesifikke og har derfor få begrensninger med hensyn til hvilken planteart de har mutualisme med. De kan derfor trives i svært diverse økosystem. De ulike plantene kan tilhøre et vidt spekter av ubeslektete arter, trær så vel som urter, som er innbyrdes forbundet med ett og samme soppindivid.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Kulemuggsopper Mucoromycota
Underrekke
Klasse Endomykorrhizasopper Glomeromycetes
Orden Glomales

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Glomales
Glomerales
Artsdatabanken-ID
1112
GBIF-ID
1148

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg