Globus II

Globus II, radaranlegg på Forsvarets stasjon i Vardø (FSTV), samarbeidsprosjekt mellom Norge og USA ved henholdsvis Etterretningstjenesten og US Air Force Space Command. Radaren stod opprinnelig på Vandenberg Air Force Base i California, der den var kjent under prosjektbetegnelsen Have Stare. Byggearbeidene i Vardø startet i april 1998, og radaren ble satt i drift høsten 2000.

Globus II opererer i X-båndet (10 GHz) med høy oppløsning, én smal antennestråle og en maksimal spisseffekt på 200 kW. Radaren var tidligere den eneste av sitt slag i verden. Den har en mekanisk styrt parabolsk reflektorantenne (diameter 27 m) matet gjennom et fødehorn, og er beskyttet av en oppblåsbar radom med diameter 35 m. Antennen er montert på en roterende sokkel slik at den kan følge objekter i rommet helt ut til ca. 40 000 km. Anlegget kan dermed registrere satellitter i geostasjonær bane.

Oppgaver

Ifølge Forsvarsdepartementet skal Globus II benyttes til overvåkning av gjenstander i verdensrommet, for eksempel satellitter og «romskrot», til forskning og utvikling spesielt tilknyttet verdensrommet, dessuten til etterretning og overvåkning av norsk interesseområde. Radaren vil være bidragsyter til det amerikanske romovervåkningsnettet SSN (Space Surveillance Network) og vil dekke et område som i dag ikke overvåkes av SSN. Data vil inngå i romkatalogen, som oppdateres av Space Command og er tilgjengelig på Internett. Ifølge Forsvaret vil det i utførelsen av disse oppgavene ikke være noen sanntids datautveksling mellom Globus II og USA. Oppdrag som gjelder radarsøk, dvs. gjennomføring og overføring av data fra søkene, foretas av norsk personell og er under full norsk kontroll.

Omstridt

Russland har vært svært kritisk til radaren – i Vardø var den å betrakte som en trussel mot Russlands nasjonale sikkerhet, het det i en skarp reaksjon fra det russiske forsvarsdepartementet i februar 2000. Fra norsk side tilbakevises påstander om at Globus II har en tidligvarslings-oppgave i en missilforsvars-sammenheng.

Sivile oppgaver for den europeiske romorganisasjonen ESA ble gjennomført vinteren 2004/2005.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg