Glitterheim

Glitterheim
Glitterheim
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Glitterheim er en betjent DNT-hytte i Jotunheimen. Den ligger i Veodalen, langs en stengt bilvei, 7 kilometer inne i Jotunheimen Nasjonalpark. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Lom kommune, i Innlandet fylke; 1386 meter over havet.

Fra Glitterheim er det merkede sommerruter til Glittertinden, Spiterstulen, Memurubu, Gjendesheim og Bessheim.

Navnet

Glitterheim ligger ved foten av Glittertinden og har fått navn etter denne.

Historikk

Allerede i folkevandringstiden var en heller like ved der dagens turisthytte ligger tatt i bruk som overnattingsplass av villreinjegere i dette fjellområdet. Rundt 1880 ble det så bygget en enkel steinbu på samme stedet for å huse jegerne. Den ble kjøpt av Turistforeningen i 1989 for å tas i bruk som turisthytte. I 1901 sto et nytt bygg klart. Det var oppført i seterstil, som den første av DNTs hytter og også den første som ble bygd for vinterbruk. Første gang Glitterheim holdt åpen om vinteren var i 1907.

Den første bestyreren var Knut Storestensrusten. Han bygde også en enkel hytte på toppen av Glittertinden for å gi ly for gjestene sine. Glittertindhytta sto klar i 1905. I 1910 overtok Ole K. Vole , sønn av Knud O. Vole, som bestyrere på Glitterheim. Han og kona Guro drev hytta til 1946. Siden har samme familie drevet hytta, og nå er det fjerde generasjon, Knut og Tone Vole, som er bestyrere. Glitterheim turisthytte ble først utvidet i 1922 med et anneks og fikk da 22 sengeplasser. Siden er turisthytta utvidet en rekke ganger og har 137 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg