Glarus - kanton i Sveits

Glarus er en kanton i østlige Sveits, omfatter dalføret til elven Linth (se Limmat) med sidedaler og fjelltraktene omkring. Med 40 300 innbyggere (2018) og er den Sveits' nest minste (hel)kanton etter folketall. Landskapet i kantonen hever seg sørover fra Walensee på 419 moh. i nord til fjellet Tödi på 3614 moh. på grensen mot Graubünden i sør. Hovedstad er Glarus, sentralt i Linths dalføre.

Faktaboks

Uttale
glˈarus

Befolkningen er tysktalende og med et flertall av protestanter. Bosetningen er konsentrert til Linths dalføre med sidedaler (Glarnerland) og langs hovedveien og jernbanen Zürich–Chur som så vidt går innen kantonen. Ellers veiforbindelse med Altdorf i Uri over Klausenpass (1948 moh.).

Kantonen ble, tross sin relativt isolerte beliggenhet, tidlig industrialisert og domineres i dag av tekstil-, maskin- og næringsmiddelindustri, særlig fremstilling av meieriprodukter, samt trevareindustri og produksjon av mineralske produkter. Det produseres atskillig vannkraft. Jordbruket er i vesentlig grad et husdyrbruk med betydelig melkeproduksjon. Glarus har en del turisttrafikk, særlig i de søndre, høyereliggende delene av Glarnerland.

Kantonen styres av et «Landrat», men lovgivende makt ligger fortsatt i en forsamling, «Landsgemeinde», som består av alle stemmeberettigede, og som sammenkalles foran rådhuset i kantonhovedstaden én gang årlig. Av Sveits' kantoner har bare Glarus og Appenzell Innerrhoden fortsatt en slik institusjon.

Glarus stod til 1282 under klosteret Säckingen og kom så under Habsburg. I 1352 sluttet Glarus seg til Det sveitsiske edsforbund, men opplevde frem til 1415 stadige stridigheter med Østerrike. Først fra 1450 ble kantonen fullverdig medlem av edsforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg