Glarus (kanton i Sveits)

Byen Glarus og naturen omkring.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Glarus er en kanton i den østlige delen av Sveits, med 685 kvadratkilometer og 40 600 innbyggere (2020). Kantonen omfatter dalføret til elva Linth (se Limmat) sør for Linthkanal og Walensee med sidedalene og fjelltraktene omkring. Glarus er Sveits' nest minste (hel-)kanton etter folketall. Hovedstad er byen Glarus som ligger sentralt i Linths dal.

Faktaboks

Uttale
glˈarus

Landskapet i kanton Glarus hever seg sørover fra Walensee ,som ligger på 419 meter over havet, til fjellet Tödi på 3614 meter over havet, som ligger øverst i Linths dal, på vannskillet mot Vorderrhein på grensen mot Graubünden i sør. Tödi er kanton Glarus' høyeste fjell.

Befolkning og næringsliv

Befolkningen er tysktalende og med et flertall av protestanter. Bosetningen er konsentrert til Linths dalføre med sidedaler (Glarnerland), og langs hovedveien og jernbanen ZürichChur som så vidt går innom kantonen. Ellers har Glarus veiforbindelse med Altdorf i Uri over Klausenpass (1948 meter over havet) i vest.

Kantonen ble, til tross for sin relativt isolerte beliggenhet, tidlig industrialisert og domineres i dag av tekstil-, maskin- og næringsmiddelindustri, særlig fremstilling av meieriprodukter, samt trevareindustri og produksjon av mineralske produkter. Det er ubygd atskillig vannkraft. Jordbruket er i vesentlig grad et husdyrbruk med betydelig melkeproduksjon. Glarus har en del turisttrafikk, særlig i de søndre, høyereliggende delene av Glarnerland.

Administrasjon

Kantonen styres av et «Landrat», men lovgivende makt ligger fortsatt i en forsamling, «Landsgemeinde», som består av alle stemmeberettigede, og som sammenkalles foran rådhuset i kantonhovedstaden én gang årlig. Av Sveits' kantoner har bare Glarus og Appenzell Innerrhoden fortsatt en slik institusjon.

Historie

Glarus stod til 1282 under klosteret Säckingen og kom så under Habsburg. I 1352 sluttet Glarus seg til Det sveitsiske edsforbund, men opplevde frem til 1415 stadige stridigheter med Østerrike. Først fra 1450 ble kantonen fullverdig medlem av edsforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg