Gjorslev

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gjorslev er en storgård i Danmark, Sjælland, på nordøstsiden av halvøya Stevns. Godset omfatter mer enn 13 000 dekar, hvorav 5700 dekar dyrket mark.

Gården er kjent siden 1200-tallet, og tilhørte Roskilde bispestol fra 1370 til reformasjonen i 1536. Deretter ble gården krongods, og tilhørte i årene 1540–1630 slekten Svave, senere blant andre Joachim Irgens, dronning Charlotte Amalie og kong Frederik 4, inntil den i 1743 ble solgt til Christen Lintrup (senere adlet under navnet Lindencrone). I årene 1793–1925 tilhørte Gjorslev slekten Scavenius, og fra 1925 slekten Tesdorpf.

Gjorslev slott er et trefløyet anlegg, hvor den eldste delen, en korsformet hovedbygning med midttårn oppført av biskop og kansler Peder Jensen Lodehat omkring 1400, er det best bevarte eksempel på gotisk profan arkitektur i Danmark. Tårnet, som har 2,5 meter tykke murer, rommer en stor kuppelsal, og flere av rommene i hovedbygningen er utstyrt med gotiske krysshvelv. Gjorslev rommer fine samlinger av møbler og kunst og et betydelig bibliotek, foruten flere friser utført av Bertel Thorvaldsen, blant annet i Alexandersalen, som har en takfrise med motiver fra Aleksander den stores liv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg