Gjesåssjøen

Ved Gjesåssjøen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gjesåssjøen er en innsjø i Åsnes kommune i Solør, Innlandet fylke. Innsjøen ligger på østsiden av Glomma og har et areal på 4,06 kvadratkilometer. Gjesåssjøen er omgitt av jordbruk på alle kanter, noe som gjør den til en viktig vannkilde for omkringliggende gårder. Innsjøens funksjon som vannkilde har ført til minkende vannstand de siste årene.

Dyreliv

Gjesåssjøen er et viktig tilholdssted for en rekke fuglearter. 158 forskjellige fuglearter ble observert ved innsjøen mellom 1996 og 2006, blant disse sjeldne arter som havelle og stripegås.

Naturreservat

Det ble i 1978 foreslått at Gjesåssjøen skulle fredes, men fordi sjøen var i ferd med å gro igjen, ble planene utsatt. Når gjengroingen etter hvert kom under kontroll, ble fredningen utredet på nytt, med det resultat at det i 2002 ble opprettet et naturreservat som omfatter selve sjøen med et belte av noe skiftende bredde langs strendene.

Gjesåssjøen naturreservat har som formål å bevare Gjesåssjøen som hekkested for fuglearten rørsanger, samt å bevare den naturlige og sjeldne planten sjøpiggknopp som har tilholdssted i innsjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg