Gjesåssjøen er en innsjø i Åsnes kommune, Hedmark. Innsjøen ligger på østsiden av Glomma og har en størrelse på 4.06km2 . Gjesåssjøen er omringet av jordbruk på alle kanter, noe som gjør innsjøen til en viktig vannkilde for omkringliggende gårder. Innsjøens funksjon som vannkilde har ført til minkende vannstand de siste årene.

Gjesåssjøen er også et viktig og sentralt tilholdssted for en rekke fuglearter. 158 forskjellige fuglearter ble observert ved innsjøen mellom 1996 og 2006, av disse forekom det flere sjeldne arter, blant annet havelle og stripegås.

Det ble i 1978 foreslått at Gjesåssjøen skulle fredes, men fordi sjøen var i ferd med å gro igjen ble planene utsatt. Når gjengroingen etterhvert stoppet ble fredingen utredet på nytt, med det resultat at det i 2002 ble opprettet et naturreservat som omfatter Gjesåssjøen samt et omkransende område på 100 meter radius. Åsnes kommune ble tildelt ansvaret for naturreservatet.

Gjesåssjøen naturreservat har som formål å bevare Gjesåssjøen som hekkested for fuglearten rørsanger, samt å bevare den naturlige og sjeldne planten sjøpiggknopp som har tilholdssted i innsjøen. Gjesåssjøen er rangert som en av de viktigste våtmarksområdene i Åsnes kommune.

Sett fra et fugleperspektiv har Gjesåssjøen en form som til dels ligner en peanøtt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.