Gjeldsoffer-Alliansen

Artikkelstart

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en partipolitisk nøytral, ideell organisasjon med formål å hjelpe gjeldsofre, stiftet i 1991. Organisasjonen ønsker å sette søkelys på gjeldsofrenes problemer og arbeider for å endre aktuelle lover og regler slik at gjeldsproblemer kan forebygges, og slik at personer med uhåndterlig gjeld ikke skal kunne utnyttes eller behandles på en måte som forverrer deres situasjon. I tillegg arbeider Gjeldsoffer-Alliansen med å gjøre media og publikum oppmerksom på de problemer gjeld påfører samfunnet.

Definisjon

Organisasjonen definerer et gjeldsoffer som "en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid".

Organisasjonen drifter en gjeldskrisetelefon, et nettsted og gir råd til medlemmer i gjeldsspørsmål. Gjeldsoffer-Alliansen er også høringsinstans i saker som handler om privatøkonomiske forhold.

Offentlig gjeldsregister

En hovedsak for organisasjonen har vært å få opprettet et offentlig gjeldsregister, slik at banker og andre långivere kan vurdere om en lånesøker vil være i stand til å betjene ytterligere gjeldsforpliktelser. Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering var i 2013 innstilt på å opprette et offentlig finansiert register. Erna Solbergs regjering avslo dette i 2015, men ga grønt lys til å opprette et privat register.

GOA har et nettverk av kontaktpersoner over hele landet. Medlemstallet er om lag 700. Organisasjonen finansieres av medlemskontingent og har dessuten mottatt statsstøtte. Hovedkontoret ligger i Oslo. Leder er Bengt Scheldt.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg