Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en partipolitisk nøytral, ideell organisasjon med formål å hjelpe gjeldsofre, stiftet i 1991. Organisasjonen ønsker å sette søkelys på gjeldsofrenes problemer og arbeider for å endre aktuelle lover og regler slik at gjeldsproblemer kan forebygges, og slik at personer med uhåndterlig gjeld ikke skal kunne utnyttes eller behandles på en måte som forverrer deres situasjon. I tillegg arbeider Gjeldsoffer-Alliansen med å gjøre media og publikum oppmerksom på de problemer gjeld påfører samfunnet.

Organisasjonen definerer et gjeldsoffer som "en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid".

Organisasjonen drifter en gjeldskrisetelefon, et nettsted og gir råd til medlemmer i gjeldsspørsmål. Gjeldsoffer-Alliansen er også høringsinstans i saker som handler om privatøkonomiske forhold.

En hovedsak for organisasjonen har vært å få opprettet et offentlig gjeldsregister, slik at banker og andre långivere kan vurdere om en lånesøker vil være i stand til å betjene ytterligere gjeldsforpliktelser. Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering var i 2013 innstilt på å opprette et offentlig finansiert register. Erna Solbergs regjering avslo dette i 2015, men ga grønt lys til å opprette et privat register.

GOA har et nettverk av kontaktpersoner over hele landet. Medlemstallet er om lag 700. Organisasjonen finansieres av medlemskontingent og har dessuten mottatt statsstøtte. Hovedkontoret ligger i Oslo. Leder er Bengt Scheldt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.