Gjeble Pederssøn, født i Herøy i Nordland, norsk geistlig. Han var Norges første lutherske biskop (egentlig superintendent). Han var av lavadelig ætt, studerte i Nederland og tok magistergraden i Leuven. I 1518 ble han prest ved Mariakirken i Bergen, stod i fortrolig forhold til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim og så med uvilje på det lutherske «kjetteri». I 1535 ble han valgt til katolsk biskop i Bergen, men gikk kort etter over til Christian 3 og sluttet seg til den lutherske lære. I september 1537 ble han ordinert til evangelisk superintendent av Johannes Bugenhagen i København.

Som superintendent i Bergen gjennomførte Gjeble Pederssøn den evangeliske kirkeordningen der. Gjennom visitaser søkte han å utbre den nye lære, men møtte sterk motstand blant bøndene. Han reformerte katedralskolen i Bergen med tanke på å utdanne lutherske prester, og virket selv som lærer. Han hadde store inntekter og brukte av egne midler til å holde skolen i gang og å gi økonomisk støtte til unge prestestudenter, blant dem Absalon Pederssøn Beyer.

Gjeble var en lærd humanist og skildres selv av sine motstandere som en «fin, lærd og ærlig mand». Han ble av sin samtid betraktet med ærbødighet og stod i høy gunst hos kongen. Han ble neppe dypt grepet av den lutherske lære, men var en lojal luthersk kirkemann og formidlet ved klokskap, humanitet og oppofrende virksomhet overgangen fra den gamle til den nye kirkeordning i Bergens stift.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.