Gjæslingan fyr

Gjæslingan fyr i Nærøysund kommune.
Av .

Gjæslingan fyr er en fyrstasjon på Folda, som ligger på Haraldsøykråka i Nærøysund kommune i Trøndelag. Det ble opprette som ledfyr i 1877 og automatisert og avbemannet i 1987.

  • Tårnets høyde: 24,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 23,3 meter
  • Lysvidde: 9,1 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 10s

Navnet

Fyret har navn etter øygruppen Gjæslingan. Navnet er avledet av gås og viser til at alle de små øyene kan minne om en flokk gåsunger.

Historikk

Fyrstasjonen ble bygget for å vis vei gjennom øyvrimmelen mot Nærøysundet og Rørvik. Den ble plassert på en lav, liten holme og måtte bygges meget solid for å motstå naturkreftene. Stasjonen besto av et 17 meter høyt gråsteinstårn med et 6 meter høyt støpejernstårn på toppen. Betjeningen bodde i tårnet.

På tross av den værharde beliggenheten og vanskelige adkomstforhold ble den bygget som et familiefyr, og hadde i tillegg rom for en enslig assistent. Statusen ble forandret til tørnstasjon i 1902, og enda en assistent ble ansatt. I 1913 ble det bygget et bifyr.

I 1938 ble fyrstasjonen bygget om til dagens utseende med en imponerende betongblokk med fire etasjer inntil fyrtårnet. I 1939 fikk fyrstasjonen et kraftig tåkesignal og i 1961 ble den elektrifisert med strøm fra aggregater. Etter at Gjæslingan fyrstasjon ble fraflyttet har den blitt stående tom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg