Giuseppe Di Stefano

Faktaboks

Giuseppe Di Stefano
Uttale
di stˈefano
Født
24. juli 1921, Motta Sant'Anastasia, Sicilia, Italia
Død
3. mars 2008, Santa Maria Hoè, nær Milano, Italia
Giuseppe Di Stefano var en italiensk tenor som holdt sin internasjonale karriere gående fra 1946 til 1993.
Giuseppe Di Stefano
Wikipedia.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Giuseppe Di Stefano var en italiensk sanger (tenor). Han hadde ingen formell sangutdannelse ut over privatleksjoner, da han debuterte i Reggio nell'Emilia som Des Grieux i Manon (Massenet) i 1946. Året etter debuterte han i samme rolle ved La Scala, der han fikk en rekke roller i årene som fulgte. Fra 1948 fikk han også faste engasjementer ved Metropolitan i New York, der han debuterte som Hertugen av Mantova i Rigoletto (Verdi). Hans første engasjementer i Storbritannia var på Edinburgh Festival i 1957 og ved Royal Opera House i 1961.

Han opptrådte ofte sammen med Maria Callas i oppsetninger som er blitt legendariske. I 1973-74 dro de på verdensturné, og de gjorde også flere betydelige plateinnspillinger. Di Stefano var aktiv som operasanger frem til juli 1992, da han hadde sin avskjedsforestilling som keiseren i Turandot (Puccini).

Di Stefanos stemme var en praktfull lyrisk tenor som tyngre partier med årene gjorde mørkere og mindre fleksibel. Han var også kjent for sin gode diksjon. Både Luciano Pavarotti og José Carreras har omtalt Di Stefano som sitt forbilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg