Gitte Dæhlin

Faktaboks

Gitte Dæhlin
Inger Birgitte Dæhlin
Født
21. juni 1956
Død
2. desember 2012
Fødested
Oslo
Dødssted
Oslo
Gitte Dæhlin, Hvitt ansikt, 1980
© /BONO. Vernet verk

Gitte Dæhlin var en norsk tekstilskulptør og tegner, kjent for sine uttrykksfulle og tankevekkende menneskelignende figurer i tekstil. Disse er laget av lerret eller silke som er stramt sydd over en fast form. På sin første separatutstilling i Galleri Dobloug i 1980 markerte hun seg som en av de mest interessante og originale av samtidens unge kunstnere.

Bakgrunn, inspirasjon og teknikk

Dæhlin begynte i lære hos sin mor, keramikeren Lisbeth Dæhlin. Deretter ble hun utdannet ved Bournemouth & Pool College of Art i England (1973–1974), ved Vestlandets kunstakademi (1974–1977) og ved Film og TV-akademiet i Oslo i 1990.

Hun var bosatt i Mexico i flere perioder fra 1978, og inspirert av den amerikanske urbefolkningen laget hun byster, skulpturer og hoder i organiske materialer, for eksempel kokte palmeblader blandet med lim, papir og kalk. Dæhlin sydde sine skulpturer, og brakte dermed en uvant håndverksteknikk inn i skulpturkunsten. Hennes fantasifulle figurer framstår som en slags blanding mellom mennesker og dyr. Hun arbeidet også med teknikker som tegning og maleri.

Nasjonalmuseet i Oslo eier blant annet hennes skulpturer Lukket avdeling (1980) og Hvitt ansikt (1980).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg