Faktaboks

Gitte Dæhlin
Inger Birgitte Dæhlin
Født
21. juni 1956, Oslo
Død
2. desember 2012, Oslo
Gitte Dæhlin, Hvitt ansikt, 1980
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Gitte Dæhlin var en norsk tekstilskulptør og tegner, kjent for sine uttrykksfulle og tankevekkende menneskelignende figurer i tekstil. Disse er laget av lerret eller silke som er stramt sydd over en fast form. På sin første separatutstilling i Galleri Dobloug i 1980 markerte hun seg som en av de mest interessante og originale av samtidens unge kunstnere.

Bakgrunn, inspirasjon og teknikk

Dæhlin begynte i lære hos sin mor, keramikeren Lisbeth Dæhlin. Deretter ble hun utdannet ved Bournemouth & Pool College of Art i England (1973–1974), ved Vestlandets kunstakademi (1974–1977) og ved Film og TV-akademiet i Oslo i 1990.

Hun var bosatt i Mexico i flere perioder fra 1978, og inspirert av den amerikanske urbefolkningen laget hun byster, skulpturer og hoder i organiske materialer, for eksempel kokte palmeblader blandet med lim, papir og kalk. Dæhlin sydde sine skulpturer, og brakte dermed en uvant håndverksteknikk inn i skulpturkunsten. Hennes fantasifulle figurer framstår som en slags blanding mellom mennesker og dyr. Hun arbeidet også med teknikker som tegning og maleri.

Nasjonalmuseet i Oslo eier blant annet hennes skulpturer Lukket avdeling (1980) og Hvitt ansikt (1980).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Gitte Dæhlin

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg