Gisselfeld

Artikkelstart

Gisselfeld er et gods og slott på Sjælland i Danmark, ca. 20 km sørøst for Ringsted.

Godset er kjent siden 1381, da det tilhørte Bo Falk. Omkring 1450 var Eskild Gjøe eier og fra 1526 slekten Oxe. Det kom i 1588 i Karen Banner Lykkes eie og ble ved dommen over Kai Lykke 1661 inndratt under kronen. Gisselfeld ble 1670 overdratt til feltherren Hans Schack og 1689 til Adam Levin Knuth. Han solgte i 1699 Gisselfeld til Christian Gyldenløve, som i testament av 1701 bestemte at godset ved hans enkes død skulle gjøres om til et adelig jomfrukloster. Enken overlevde sin mann i mer enn 50 år og døde først i 1754, og Gisselfeld adelige jomfrukloster ble opprettet 1755.

Stiftelsen yter pensjoner til «adelige frøkener» og omfatter også et «understøttelsesfond for piker av alle stender». Overhodet for slekten Danneskiold-Samsøe (Danneskiold), som nedstammer fra Christian Gyldenløve, er ifølge stiftelsesvedtektene arvelig overdirektør for klosteret og bebor slottet.

Godsets totalareal er 38 500 dekar.

Gisselfeld slott

Gisselfeld slott er et stort trefløyet anlegg i to etasjer med en lavere tredje halvetasje. Slottet, som er oppført i renessansestil 1547–1575, har mot vest et porttårn med gjennomkjørsel. Mot nord ligger en rekke økonomibygninger. Gisselfeld har praktfulle interiører og inneholder samlinger av møbler, malerier og bøker, samt en stor porselenssamling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jonas Botilsrud

Hjemmeside:http://www.gisselfeld-kloster.dk/ooizzCMS/DA/forsiden

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg