Gisela Elsner

Faktaboks

Gisela Elsner
Uttale
ˈelsner
Født
2. mai 1937, Nürnberg
Død
13. mai 1992, München

Artikkelstart

Gisela Elsner var en tysk forfatter. Hennes hovedverk er romanen Die Riesenzwerge (1964, norsk oversettelse Kjempedvergene (1965)), som ble oversatt til mange språk, blant annet til norsk. Hun var en av de få kvinnelige forfatterne som var aktiv i Gruppe 47.

Biografi

Gisela Elsner vokste opp i Nürnberg. I perioden 1957–1959 studerte hun germanistikk, teatervitenskap og filosofi i Wien. Deretter etablerte hun seg som forfatter på heltid. I perioder bodde hun i utlandet (blant annet i Roma, London og New York), senere i München. Hun var en periode gift med forfatteren og forleggeren Klaus Roehler (1929–2000), senere med forfatteren Hans Platschek (1923–2000). Sønnen Oskar Roehler (født i 1959) er regissør, journalist og forfatter.

Hun klarte ikke senere å oppnå samme suksess som med Kjempedvergene, og valgte selv å avslutte livet etter en lang periode med økonomiske problemer og sykdom.

Gisela Elsner var en av de få kvinnelige forfatterne som var aktiv i Gruppe 47. Fra 1962 var hun tilknyttet Dortmunder Gruppe 61, en litterær gruppe grunnlagt av blant annet Fritz Hüser (1908–1979) og Max von der Grün, som beskjeftiget seg med den litterære framstillingen av arbeidslivet i industrien.

Forfatterskap

Gisela Elsners tidlige forfatterskap kan knyttes til det som i tysk litteraturhistorieskriving kalles for «Kölner Schule des Neuen Realismus» (Köln-skolen for nyrealisme), en gruppe forfattere rundt Dieter Wellershoff med ønske om å definere en ny realisme i samtidslitteraturen. Gisela Elsner kombinerer denne litterære tilnærmingen med det groteske, det satiriske og det provoserende.

Elsners hovedverk er romanen Die Riesenzwerge (1964), en tekst som i ti kapitler portretterer og avslører spissborgerne, deres mentalitet og adferd, som er kjennetegnet gjennom latent aggressivitet og skinnhellighet. Også i romanen Der Nachwuchs (1968), fortalt gjennom en jeg-forteller, dominerer et kritisk og grotesk søkelys på menneskelig adferd. Med romanen Der Punktsieg (1977) flytter forfatteren blikket sitt i en tydeligere samfunnskritisk retning og beskriver hvordan rasjonalisering i arbeidslivet fører til masseoppsigelser og sosial dumping. Das Berührungsverbot (1970), Abseits (1982) og Fliegeralarm (1989) viser, gjennom bruk av groteske og morbide virkemidler, hvordan krig deformerer og ødelegger menneskene.

Betydning

Gisela Elsner var en svært provoserende forfatter i sin samtid, både på grunn av sine tekster, men også på grunn av sin utradisjonelle livsførsel. Fra rundt år 2000 er det fornyet interesse for forfatterskapet, blant annet gjennom en nyutgave av hennes bøker, og i forskningen, blant annet initiert gjennom den internasjonale Gisela-Elsner-foreningen (grunnlagt i 2012).

Sønnen Oskar Roehler lagde i 2000 en film om moren med tittelen Die Unberührbare. I 2013 regisserte han den selvbiografiske filmen Quellen des Lebens, hvor morens forfatterskap og livsførsel, blant annet det han i barndommen opplevde som manglende omsorg, tematiseres.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg