Giosuè Carducci

Faktaboks

Giosuè Carducci
Uttale
-dˈuttʃi
Født
27. juli 1835, Pietrasanta, Storhertugdømmet Toscana (nå i Italia)
Død
16. februar 1907, Bologna, Italia

Giosuè Carducci vant Nobelprisen i litteratur i 1906.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Giosuè Carducci var en italiensk poet, og en av 1800-tallets mest betydningsfulle diktere. Han var den første italieneren som ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1906.

Han hadde en enkel og klassisk stil, en dyp kjærlighet til livet og naturen, og en kraftig realistisk uttrykksform. Sine første dikt, Rime, utgav han under navnet Enotrio Romano, i likhet med den merkelige hymnen Inno a Satana (1865), der han hevder fornuftens og naturens opprørsånd som den drivende kraft i menneskelivet og verdenshistorien. I sine Odi barbare (1877) fornyer han Horats' versemål.

Carducci var opptatt av historiske emner i sin diktning, for eksempel Italias samling, middelalderkommunenes betydning og det antikke Roma. Den historiske interessen er knyttet til en lengsel etter en tidligere robust og vakker verden. Betydningsfullt er diktet Primavere Elleniche (1872), med sin lengsel bort fra en begynnende industrialisering. I Il Bove (1872) hylles det italienske landskapet gjennom heroiske og monumentale bilder; man finner ingen vag idyllisering av naturen, men et levende landskap, preget av jordbruk og bøndenes arbeid. Carducci var også en betydelig filolog og litteraturhistoriker. Han utgav en rekke avhandlinger om eldre italienske diktere og kommenterte deres verker, blant annet Petrarcas.

Kristen Gundelach har oversatt enkelte av Carduccis dikt i Kjærlighetens lyre (1928) og i Fra Dante til d'Annunzio (1943).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg