Giorgi-systemet

Artikkelstart

Giorgi-systemet er et koherent enhetssystem som i 1901 ble foreslått av den italienske fysikeren Giovanni Giorgi, og som i dag regnes som forløperen til Det internasjonale system for enheter (SI).

Faktaboks

Uttale
dʒˈårdʒi-

Med utviklingen av teorien om elektromagnetisme i slutten av det 19. århundre ble det klart at elektriske fenomener ikke kunne bli beskrevet fullt ut ved hjelp av de tre absolutte grunnenhetene for lengde, masse og tid som ligger til grunn for CGS-systemet. Giorgi så behovet for å supplere med en fjerde enhet, og i 1901 viste han at et koherent enhetssystem kunne etableres ved å legge til en enhet fra elektromagnetismen til de tre mekaniske grunnenhetene centimeter, gram og sekund, som gjaldt for det eksisterende CGS-systemet. Da ville definisjonen av de andre elektromagnetiske størrelsene følge enkelt. Dette forslaget ble vedtatt av IEC i 1935, men uten å spesifisere hvilken elektromagnetisk enhet som skulle være den fjerde grunnenheten. I 1946 vedtok Den internasjonale komité for mål og vekt (CIPM, se CGPM) et forslag om å bruke ampere som den fjerde grunnenheten hvorved MKS-systemet endret navn til MKSA-systemet.

Giorgi-systemet regnes for å være forløperen til SI-systemet som ble innført i 1960, og som i dag er basert på syv grunnenheter: meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, candela og mol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg