Gimlemoen

Artikkelstart

Gimlemoen er en tidligere ekserserplass og militær leir i Oddernes, rett nord for Kristiansand sentrum, like ved den gamle storgården Gimle. Stedet ble leid og tatt i bruk i 1863 til erstatning for den tidligere øveplassen Grimsmoen lenger vest.

Utbyggingen av anlegget startet allerede i 1864, da den tidligere befalsmessa på Grimsmoen ble tilflyttet. Det første statlige innkjøp av grunn skjedde imidlertid ikke før 1893. Dette ble også starten på en viss utbygging av etablissementet, med oppføring av nok en befalsmesse, befalsforlegninger, magasin med videre i rask rekkefølge.

Under andre verdenskrig overtok okkupasjonsmakten Gimlemoen, og først da ble anlegget egentlig en betydelig leir, med i alt mer enn 60 nye bygninger og anlegg.

I etterkrigstiden var Gimlemoen et sentralt etablissement for ForsvaretSørlandet og under stadig utvikling. Blant annet Agder infanteriregiment, forsyningsregiment, ingeniør- og sambandsregiment, sanitetskompani, Heimevernet (HV 07), intendantur og distriktsmusikken har hatt tilhold på Gimlemoen. Mot slutten var anlegget mest i bruk til militær skolevirksomhet, mye på grunn av det betydelige skyte- og øvingsfeltet som lå i god tilknytning rett nordvest for leiren. Området var på cirka 4000 dekar og inneholdt en rekke ulike øvingsbaner.

Som et ledd i omorganiseringen av Hæren avviklet Forsvaret sin virksomhet ved Gimlemoen i 1996. Indre leir, 400 mål grunn og en stor bygningsmasse ble avhendet til Statsbygg, som skulle skape nytt liv på historisk grunn ved å etablere den nye Høgskolen i Agder, senere Universitetet i Agder, på eiendommen. Campus Gimlemoen ble tatt i bruk i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg