Gilde Norsk Kjøtt BA

. Begrenset gjenbruk

Oslo, norsk næringsmiddelkonsern opprettet 1931 som Norges Kjøtt og Fleskesentral, senere Norsk Kjøttsamvirke (Norsk Kjøtt); landets største kjøttprodusent. Gilde Norsk Kjøtt er organisert som et samvirkekonsern (andelslag) eid av ca. 29 000 kjøttprodusenter (per 2004) og medlem av Norsk Landbrukssamvirke. Det driver slakting, skjæring, foredling og salg av norsk kjøtt og kjøttprodukter (sau/lam, svin, storfe) for dagligvare- og storhusholdningsmarkedet under varemerket Gilde. Kjøttsamvirket har i medhold av omsetningsloven ansvar for å regulere kjøttmarkedet og stabilisere prisene. Omsetning ca. 12 mrd. kr med rundt 5500 ansatte (2004).

Gilde Norsk Kjøtt omfatter fem Gilde-bedrifter med i alt 24 produksjonsanlegg over hele landet: Gilde Fellesslakteriet (hovedkontor i Tønsberg), Gilde Hedmark og Oppland Slakterier (Rudshøgda i Ringsaker), Gilde Vest (Stavanger), Gilde Bøndernes Salgslag (Trondheim) og Gilde Nord-Norges Salgslag (Harstad). I tillegg datterselskapet Gilde Norge, som står for salg, markedsføring og produktutvikling av konsernets produkter. Andre datterselskap er bl.a. Terina (produksjon og salg av spekevarer, hermetikk og frysevarer), Norsk Kjøtt Biprodukter og Internasjonal handel (virksom innen hud/skinn-, tarm- og ullomsetning; hovedsakelig eksport), Alfathi (foredling og salg av produkter rettet mot det muslimske markedet) og Hallingskarvet Produkter (foredling og salg av lamme- og gourmetprodukter).

Historikk

Gilde Norsk Kjøtt har røtter tilbake til 1904, da Hamar Slakteri ble etablert som det første bondeeide slakteriet i Norge. Fellesslakteriet i Oslo kom 1911. Norges Kjøtt- og Fleskesentral (NKF) ble dannet 1931 som en medlemsorganisasjon for slakterier og direkte medlemmer. 1959 lanserte NKF Gilde som et regionalt varemerke i Nord-Norge, fra 1964 over hele landet. Samtidig ble Slakterienes Salgssentral opprettet som en underavdeling, 1989 erstattet av det selvstendige selskapet Gilde Norge. NKF skiftet 1990 navn til Norsk Kjøttsamvirke, og 1994 ble Gilde Norge underlagt styret i dette. 2000 ble så Norsk Kjøttsamvirke et landsdekkende konsern med alle Gilde-bedrifter som heleide datterbedrifter. Norsk Kjøttsamvirke skiftet 2004 navn til Gilde Norsk Kjøtt, som i 2006 ble fusjonert med Prior Norge til Nortura BA.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg